Jeśli zabieram się za pieczenie sernika to oznacza tylko jedno: piekę dla mamy 😉
To chyba najbardziej wykwintny sernik, jaki udało mi się wykonać: niezwykle aksamitny, kremowy, rozpływający się w ustach, aromatyczny, łączący w sobie wiele smaków, które znakomicie ze sobą współgrają – jest dynia, śmietana, cynamon, imbir, subtelna nuta pomarańczy, a wszystko na wspaniale kruchym, maślanym spodzie.
Przepis na Sernik z musem dyniowym (tortownica o średnicy 23 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
*zmieniłam spód, likier zastąpiłam aromatem, pominęłam orzechy pekan
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Masa serowa:
- 250 g twarogu półtłustego
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 110 g cukru
- 125 ml śmietany 36%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
Mus dyniowy:
- 300 g serka mascarpone (schłodzony)
- 100 ml śmietany 36% (schłodzonej)
- 250 g puree z dyni (schłodzonego)
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
Dodatkowo:
- 250 ml śmietany 36% (schłodzonej)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- cynamon (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać spód widelcem.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Masa serowa:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiskować aż do połączenia.
Jednolitą masę wylać na podpieczony spód.
Piec około 45 minut, w temperaturze 160°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Schłodzić w lodówce przez 3h.
Mus dyniowy:
Śmietanę, serek mascarpone oraz cukier ubić aż do uzyskania gęstego kremu, po czym dodać puree z dyni i skórkę otartą z pomarańczy – na sam koniec wsypać cukier, cynamon i imbir – wymieszać.
Mus dyniowy wyłożyć na schłodzoną masę serową – wyrównać wierz i wstawić do lodówki na kilka godzin (lub nawet na całą noc).
Po upływie wskazanego czasu na mus wyłożyć ubitą z cukrem pudrem śmietanę. Wierzch oprószyć cynamonem (można obsypać orzechami pekan).