Drożdżowe babeczki nadziewane truskawkami

Za oknem chłód (a to nie ukrywam równa się naturalnemu orzeźwieniu), burza na paluszkach się skrada, co raz podstępnie zaglądając zza ciemnych chmur, wieczór osiada na usianych zielenią gałęziach, powolutku spływając po chropowatych pniach, by dalej niczym atramentowa powierzchnia tajemnego oceanu ogarnąć świat cały, nie znając litości. Woda w czajniku przyjemnie pogwizduje, chcąc swym przyjemnym gorącem uwolnić aromat kwiatowej herbaty, której tym razem towarzyszy niewielka, puszysta, drożdżowa babeczka, nadziana świeżą truskawką, zaś zwieńczona słodką kruszonką 🙂

Przepis na drożdżowe babeczki nadziewane truskawkami (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 230 g mąki pszennej (tortowej)
  • 50 g masła (roztopionego i wystudzonego)
  • 50 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 14 g drożdży
  • 125 ml mleka (podgrzanego do temperatury 40°C)
  • 2 duże żółtka

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • 12 truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć, wrzucić do miski, zalać ciepłym mlekiem, wsypać cukier, wymieszać aż do rozpuszczenia drożdży, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1h.

W międzyczasie rozpuścić masło – przestudzić.

Po upływie wyżej wskazanego czasu do zaczynu wsypać mąkę, jajka, i wyrabiając stopniowo wlewać masło (wyrabiać do momentu puszczania bąbelków) – ponownie odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1h.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 12 części, formować kulki, które należy lekko spłaszczyć, by na środku ułożyć wcześniej obtoczoną w mące ziemniaczanej truskawkę i zamknąć wokół niej ciasto – łączeniem do dołu wkładać do foremek na muffinki – odstawić pod przykryciem na 35 -40 minut.

Na sam koniec wierzch babeczek posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, po czym oprószyć startą na tarce kruszonką (z mąki, cukru oraz masła wyrobić ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą – schłodzić przez 30 minut w zamrażalce).

Piec około 20-23 minut, w temperaturze 190°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Bez kategorii, Owocowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *