Dzisiaj dość szybko, bo i wypiek nie potrzebuje specjalnej reklamy, by zachęcić: jest lekkie jak puch, nafaszerowane bąbelkami ciasto drożdżowe, przy każdym kęsie, potwierdzając swą delikatność, rozpływające ustach, z hojnym czekoladowym wnętrzem i masą maślanej, chrupiącej kruszonki – na te jesienne wieczory; by zapomnieć o chłodzie i odgonić smutki 😉
Przepis na drożdżowe bułeczki z czekoladą (u mnie 10 sporych sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (chlebowej lub tortowej)
- 14 g drożdży
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 80 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
- 0,5 szklanki cukru
- 8 g cukru waniliowego
- szczypta soli
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- Nutella
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i cukrem waniliowym, zalać mlekiem podgrzanym do temperatury 40°C, wymieszać aż do rozpuszczenia – odstawić pod przykryciem na 1h.
Do gotowego rozczynu dodać mąkę, roztopione i lekko przestudzone masło, szczyptę soli, jajko, po czym zagnieść ciasto, które następnie odstawić pod przykryciem na 1h do ponownego wyrośnięcia.
Po upływie wskazanego czasu ciasto krótko wyrobić i w zależności od preferencji/dnia/kaprysu/inwencji/ochoty nadać im kształt: bułki (ciasto podzielić na równe części, uformować kulki, lekko spłaszczyć, na środek wyłożyć solidną łyżkę kremu, skleić, nadając im okrągły kształt), rogalika (ciasto rozwałkować, wyciąć okrąg, podzielić na 4 trójkąty, posmarować u podstawy kremem, zwijać w węższym kierunku, kształtując rogaliki), ślimaczka (ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować nadzieniem, rolować jak naleśnika, po czym przy pomocy ostrego noża pokroić go w plasterki o grubości około 2 cm). Powstałe bułeczki oprószyć z wierzchu kruszonką (wystarczy zagnieść powyższe składniki) i umieścić na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do podwojenia objętości.
Piec około 18-20 minut, w temperaturze 200°C