To jeden z tych przepisów, który znajduje się na pożółkłych kartkach spoczywającego na dnie szafy zeszytu – skarbnica tradycyjnych wypieków, mniej udziwnionych, przez to ponadczasowych i pysznych.
„Niebo w gębie”, czyli staromodne ciasto jabłkowo-orzechowe idealnie wpasowujące się w jesienny okres: dwa kruche blaty przełożone szarlotkowym nadzieniem jabłkowym oraz maślanym kremem orzechowym oblane polewą z gorzkiej czekolady.
Duże i podzielne, przy tym pięknie się kroi.
By umilić chwile z tymi, na których nam zależy 😉
Przepis na „Niebo w gębie”, czyli staromodne ciasto jabłkowo-orzechowe (blacha o wymiarach 25×36 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej (tortowej)
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 250 g masła (zimnego)
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie jabłkowe:
- 1,3 kg jabłek (jędrnych i kwaśnych)
- 150 g cukru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej (77 g)
*w wersji wegetariańskiej należy użyć galaretki na agarze
Maślany krem orzechowy:
- 250 g orzechów włoskich
- 250 g mleka
- 250 g masła (miękkiego)
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki wódki lub likieru orzechowego
Polewa czekoladowa:
- 90 g gorzkiej czekolady
- 90 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść z nich ciasto – uformować w kulę, podzielić na dwie równe część, schłodzić przez 1h w lodówce.
Po upływie wskazanego czasu pierwszą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blachy.
Piec około 15 minut, w temperaturze 190°C
Wyjąć. Wystudzić.
Czynność wykonać ponownie z drugą częścią kruchego ciasta.
Nadzienie jabłkowe:
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach bezpośrednio do garnka. Wlać sok z cytryny, wsypać cukier, wymieszać – gotować na wolnym ogniu do podduszenia. Na sam koniec wsypać galaretkę (proszek) i wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić.
Maślany krem orzechowy:
Orzechy zmielić na pył w młynku do kawy lub blenderze, po czym wrzucić je do garnka, zalać mlekiem i gotować aż do zgęstnienia – wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasnożółty puch, następnie, w 3 turach, dodać masę orzechową – utrzeć do połączenia. Na sam koniec wlać alkohol – wymieszać.
Polewa czekoladowa:
Śmietanę podgrzać w garnku prawie do wrzenia, zdjąć z palnika, wrzucić połamaną na kostki gorzką czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos.
Wykonanie:
Na pierwszym kruchym blacie rozsmarować nadzienie jabłkowe, przykryć drugim blatem, wyłożyć maślany krem orzechowy – schłodzić. Na schłodzone ciasto wylać polewę czekoladową.
Przechowywać w lodówce.