Kolejny dzień. Kolejne ciastka. Kolejny przepis 😉
Do Bożego Narodzenia postanowiłam umieścić na blogu jak najwięcej słodkich pomysłów, bo być może będą one inspiracją na tegoroczne święta? 🙂
Dzisiaj mięciutkie kakaowo-owsiane ciasteczka wypełnione kremem na bazie Nutelli: jest więc słodko, ale bez przesady, bo same ciasteczka mają w składzie gorzkie kakao, które wszystko równoważy, i jest też pysznie, a w upieczeniu ich przeważa fakt, że robi się je bardzo szybko i nie mogą się nie udać 😉
Przepis na kakaowo-owsiane ciasteczka z Nutellą (20-25 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
- 75 g mąki pszennej (tortowej)
- 115 g płatków owsianych
- 25 g gorzkiego kakao
- 60 g brązowego cukru
- 115 g masła (miękkiego)
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- Nutella
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na jasny puch, po czym dodać jajko i utrzeć do połączenia. Dalej wsypać mąkę, kakao, płatki oraz sodę – połączyć.
Z powstałej masy formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, kłaść na blachę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach, i lekko spłaszczając kciukiem wykonać wgłębienie.
Piec 10 minut, w temperaturze 180°C
Wyjąć. Wystudzić. Przy pomocy tylki cukierniczej wypełnić Nutellą (ja zmiksowałam ją z masłem, by krem po schłodzeniu w lodówce był sztywny).