Śniegowe kule z cynamonem i orzechami

Na zewnątrz coraz chłodniej, choć mniemam, że pogoda w tym roku zgubiła kalendarz, bo ciepłe dni dominowały nad tymi deszczowymi;) Grudniowa atmosfera uśmiecha się pod postacią czekoladowych mikołajów, choinkowych ozdób, wstążek i prezentów. W sklepach już rozbrzmiewają świąteczne melodie a w powietrzu unosi się zapach skórki pomarańczowej, suszonych moreli, żurawiny, miodu, orzechów, czy imbiru.

Niech ta przemiła aura obejmie ramionami wszystkich, bo jesiennej chandrze mówimy kategoryczne: STOP!, po czym zabieramy się za pieczenie tych cudownych ciasteczek.

Śniegu jeszcze nie ma, ale mogą być śniegowe kule na talerzu, które swą nazwę zawdzięczają mroźnej prezencji, lecz delikatny cynamonowo-orzechowy smak jest jej stanowczym zaprzeczeniem. Ciasteczka są niesamowicie kruche, a odpowiedniej słodyczy nadaje tu puchowa warstwa cukru pudru. Wypiek błyskawiczny;)

Przepis na śniegowe kule (mi wyszło 35 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty – dodałam cukier cynamonowy, piekłam chwilę dłużej)

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 230 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukry cynamonowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Dodatkowo:

  • cukier puder do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Masło wraz z cukrami utrzeć na puch. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić. Uformować kule wielkości orzecha włoskiego. Wstawić do lodówki na 30 minut, po czym ułożyć na papierze do pieczenia.

Piec ok. 10-18 minut, w temperaturze 180°C.

Jeszcze ciepłe obtoczyć kilka razy w cukrze pudrze, by odpowiednio pokrył powierzchnię ciasteczek.

1

2

3

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Ciasteczka, Przepisy i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *