Keks angielski

Wegańskie i bezglutenowe wypieki zakończyłam na babeczkach (a raczej jednej babeczce; tak symbolicznie, do koszyczka) i mazurku, więc teraz zabieram się za pozostałe. Pierwszy był keks, pierwsze też moje podejście do niego i muszę przyznać, że udane: w środku mięciutki, nafaszerowany suszonymi morelami, śliwkami, dwoma rodzajami rodzynków, kandyzowanymi melonami nasączonymi w ciemnym rumie (ale myślę, że spokojnie, by było szybciej, można je zastąpić gotową mieszanką keksową), natomiast w wersji bezalkoholowej wspaniale sprawdzi się tu sok pomarańczowy, zaś z wierzchu złoty i chrupiący, dodatkowo oprószony cukrem pudrem – keks idealny, przynajmniej na te święta, bo innych przepisów jeszcze nie próbowałam, ale ten z całego serca polecam 😉

Przepis na keks angielski (keksówka o długości 28cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 150 g cukru
  • 210 g masła (miękkiego)
  • 4 jajka
  • 150 ml ciemnego rumu (w wersji bezalkoholowej: soku pomarańczowego)
  • 100 g sułtanek
  • 75 g koryntek
  • 65 g suszonych moreli (posiekanych)
  • 65 g suszonych śliwek (posiekanych)
  • 125 g kandyzowanych melonów (posiekanych)
  • 15 g proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Wszystkie bakalie wrzucić do miski i zalać rumem – odstawić.

Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając.

Do utartej masy wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, po czym wmieszać namoczone bakalie, wlewając pozostały rum z miski.

Tak przygotowane ciasto umieścić w keksówce wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.

Piec w temperaturze 160°C około 20 minut, następnie zwiększyć do 175°C i piec kolejne 35-40 minut (lub dłużej, do suchego patyczka)

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Bez kategorii, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *