Wegańskie i bezglutenowe wypieki zakończyłam na babeczkach (a raczej jednej babeczce; tak symbolicznie, do koszyczka) i mazurku, więc teraz zabieram się za pozostałe. Pierwszy był keks, pierwsze też moje podejście do niego i muszę przyznać, że udane: w środku mięciutki, nafaszerowany suszonymi morelami, śliwkami, dwoma rodzajami rodzynków, kandyzowanymi melonami nasączonymi w ciemnym rumie (ale myślę, że spokojnie, by było szybciej, można je zastąpić gotową mieszanką keksową), natomiast w wersji bezalkoholowej wspaniale sprawdzi się tu sok pomarańczowy, zaś z wierzchu złoty i chrupiący, dodatkowo oprószony cukrem pudrem – keks idealny, przynajmniej na te święta, bo innych przepisów jeszcze nie próbowałam, ale ten z całego serca polecam 😉
Przepis na keks angielski (keksówka o długości 28cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 150 g cukru
- 210 g masła (miękkiego)
- 4 jajka
- 150 ml ciemnego rumu (w wersji bezalkoholowej: soku pomarańczowego)
- 100 g sułtanek
- 75 g koryntek
- 65 g suszonych moreli (posiekanych)
- 65 g suszonych śliwek (posiekanych)
- 125 g kandyzowanych melonów (posiekanych)
- 15 g proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- cukier puder (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Wszystkie bakalie wrzucić do miski i zalać rumem – odstawić.
Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając.
Do utartej masy wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, po czym wmieszać namoczone bakalie, wlewając pozostały rum z miski.
Tak przygotowane ciasto umieścić w keksówce wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Piec w temperaturze 160°C około 20 minut, następnie zwiększyć do 175°C i piec kolejne 35-40 minut (lub dłużej, do suchego patyczka)
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.