Trochę późno, bo weekend już dobiega końca, ale przepis naprawdę warty wypróbowania, choćby jutro 😉
Bardzo letni deser, na bardzo letnie popołudnia spędzone w miłym gronie, czyli błyskawiczna kostka na zimno bez włączania piekarnika: spód to po prostu maślane herbatniki, masę stanowią gęste jogurty greckie zmiksowane z galaretką cytrynową wzbogaconą bananami, do której są powciskane, najlepiej te maleńkie, bezpestkowe winogrona, zalane galaretką o smaku agrestowym.
Jest szybko, prosto, pysznie i orzeźwiająco, do tego niesamowicie delikatnie i od soczystej zieleni pięknie 😉
Przepis na deserową kostkę winogronową – bez pieczenia (blacha o wymiarach 24x24cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/)
* ja piekłam w formie 35×23 cm, więc zrobiłam z 1,5 poniższych proporcji
Składniki:
Spód:
- 1 duże opakowanie maślanych herbatników
Masa:
- 800 g naturalnego jogurtu greckiego
- 4 banany
- 3 galaretki o smaku cytrynowym (rozpuszczone w 400 ml wrzątku)
Wierzch:
- zielone winogrono
- 2 galaretki o smaku agrestowym (rozpuszczone w 600 ml wrzątku)
Sposób przygotowania:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ściśle, jeden obok drugiego, poukładać maślane herbatniki.
Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku – pozostawić do całkowitego wystudzenia, następnie wmiksować je do greckiego jogurtu naturalnego i wymieszać z pokrojonym w niedużą kostkę bananem. Tak przygotowaną masę wylać na herbatniki, wyrównać i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
W tym czasie rozpuścić galaretki o smaku agrestowym – odstawić do momentu aż galaretka zacznie tężeć.
W delikatnie ścięty wierzch masy jogurtowej powciskać umyte i osuszone winogrona – ponownie wstawić do lodówki.
Na sam koniec zalać winogrona tężejącą galaretką – wstawić do całkowitego stężenia.
Przechowywać w lodówce.