Idealne ciasteczka na Święta Bożego Narodzenia, zarówno gwiazdkowym kształtem, jak i smakiem: wyczuwalnie cynamonowe, chrupiące, kruchutkie, maślane, przełożone przepysznym kremem chałwowym, oblane gorzką czekoladą i oprószone włoskimi orzechami.
Z ciastem współpracuje się genialnie; nie jest ani klejące, więc świetnie się wałkuje, ani zbyt suche, wobec tego się nie rozsypuje.
Sam przepis nie wymaga jakichś szczególnych składników, bo to taka baza do korzennych ciastek, które można wycinać w rozmaitych kształtach i smarować czym tylko dusza i podniebienie zapragnie (marmoladą, konfiturą, powidłami, dżemem wymieszanym z galaretką, kremem na bazie mleka w proszku, kajmakiem, masłem orzechowym, itd.), co więcej w ogóle nie jest skomplikowany.
Zapewniam, że w trakcie ich pieczenia cudownie pachnie w całym mieszkaniu 😉
Do filiżanki ulubionej herbaty (ps. próbowałam tej pietruszkowo-limonkowej – poemat!)
Przepis na cynamonowe gwiazdki z kremem chałwowym, czekoladą i orzechami (mi wyszło 20 sporych sztuk; już złożonych) (Przepis na ciasteczka pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/; resztę dołożyłam)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej (tortowej)
- 120 g zimnego masła
- 115 g cukru
- 1 łyżeczka cukru cynamonowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0, 5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem chałwowy:
- 200 g miękkiego masła
- 250 g chałwy waniliowej
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki mleka
- orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić z nich ciasto, które należy uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.
Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i foremką powycinać gwiazdki (w połowie z nich wyciąć dodatkowo kieliszkiem na środku kółko).
Ciastka poukładać na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec około 15 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić. Przełożyć kremem chałwowym (masło zmiksować na puch z cukrem pudrem, potem wmieszać pokruszoną chałwę) tak, by wycięte kieliszkiem ciastka były u góry. Wierzch oblać gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z mlekiem i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi.
pyszne ciatka Miałam szczęście je smakować SUPER Reniderki malinowe też
Cieszę się, że smakowały 🙂