Kruche orzechowe ciasteczka w kształcie wianków ze słodkim, pomarańczowym lukrem i kandyzowaną skórką 😉
Nie wymagają wałkowania (co dla mnie jest ogromnym atutem, bo okrutnie nie lubię wałkować i wycinać ciastek), tylko wystarczy uformować wałek, pokroić na mniejsze fragmenty i posklejać w kółeczka.
Są naprawdę bardzo smaczne: chrupiące, maślane, do tego przepięknie pachną!
Przepis na orzechowe wianki z lukrem i kandyzowaną skórką (mi wyszło 30 sztuk) (Przepis pochodzi ze strony: https://kuchnialidla.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej (tortowej)
- 125 g mielonych orzechów włoskich
- 50 g cukru
- 50 g płynnego miodu
- 125 g masła
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 150 g cukru pudru + 2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 h.
Po upływie wskazanego czasu z ciasta uformować wałeczki o średnicy 1-2 cm, pokroić nożem na kawałki i z każdego kawałka zlepić kółko o średnicy około 6 cm.
Piec około 15 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać lukrem (cukier puder rozetrzeć na gładko z sokiem wyciśniętym z pomarańczy) i obsypać kandyzowaną skórką.