To ten z przepisów na babkę, który już nie może być prostszy i szybszy, ponieważ wystarczy tylko wrzucić składniki do miski i je zmiksować, a efekt… genialny! Babka wychodzi mięciutka, puszysta, wilgotna, bardzo aromatyczna oraz przyjemnie słodka od kawowego lukru 😉
Przepis na babkę kawową z lukrem i chrupkami ryżowymi (forma na babkę o średnicy dołu 22cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/)
Składniki:
Babka:
- 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki łagodnego majonezu
- 4 duże jajka
- 2 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka miałkiej kawy rozpuszczalnej
- 3-4 łyżki wody
Dodatkowo:
- chrupki ryżowe w białej i mlecznej czekoladzie
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować (około 5 minut).
Ciasto przelać do foremki wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą (chyba, że jest silikonowa – wtedy nie trzeba).
Piec około 45 minut, w temperaturze 170°C (do suchego patyczka).
Wyjąć z piekarnika, odstawić na jakieś 30 minut, wyciągnąć z foremki i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Chłodną babkę oblać z wierzchu kawowym lukrem (rozetrzeć na gładko wszystkie składniki) i obsypać chrupkami ryżowymi.