Lipiec rozpoczynam takim oto żółciutkim niczym słońce ciastem drożdżowym, które swój piękny kolor zawdzięcza dodatkowi mąki kukurydzianej; dodatek ten sprawia również, że nie da się go ręcznie wyrobić, lecz należy składniki wymieszać przy pomocy łyżki, ponieważ ciasto jest luźne – ale to nie zmienia faktu, że wyrasta równie wysokie, równie wspaniale pachnie, a jego konsystencja jest bardziej gąbczasta niż puchata, co, według mnie, ma wpływ na to, że smakuje jeszcze lepiej!
No chyba, że to dzięki dużej ilości aksamitnego budyniu waniliowego, soczystych truskawek i superchrupiącej kruszonki? 😉
Polecam. Bardzo.
Przepis na kukurydziane ciasto drożdżowe z budyniem i truskawkami (tortownica o średnicy 26 cm albo większej) (Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; dodałam mąkę kukurydzianą)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki kukurydzianej
- 310 g mąki pszennej (tortowej)
- 15 g drożdży suchych (lub 30 g świeżych; z nich najpierw należy wykonać rozczyn)
- 375 ml mleka
- 113 g masła (roztopionego i wystudzonego)
- 120 g cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka soli
Kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 2 budynie waniliowe + 500 ml mleka + 2 łyżki cukru + 1 łyżka masła
- kilka świeżych truskawek
- 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)
Sposób przygotowania:
Mąki wymieszać z suchymi drożdżami, następnie dodać resztę składników i połączyć przy użyciu łyżki do momentu aż masa stanie się jednolita (ciasto nie będzie miękkie i elastyczne, tylko raczej luźne) – odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto posmarować z wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem i oprószyć kruszonką (połączyć składniki) – odstawić na kolejne 30 minut.
Piec około 35-40 minut (lub chwilę dłużej), w temperaturze 175°C.
Wyjąć. Wystudzić.
W tym czasie, zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, należy ugotować budyń waniliowy i pokroić w plasterki truskawki.
Chłodne ciasto przekroić na dwa blaty: na pierwszy wyłożyć wystudzony budyń, poukładać truskawki i przycisnąć drugim blatem (tym z kruszonką).