Budyniowe bułeczki z kokosowym lukrem

Kilka ostatnich dni przerażało zimnem, w związku z tym mój organizm postanowił współgrać z haniebną pogodą, pogrążając go w jakimś paskudnym przeziębieniu.  Wyjście w takim stanie na zewnątrz skończyłoby się uwielbiającym mnie zapaleniem oskrzeli, toteż podjęłam decyzje, by pozostać w domu. A ponieważ nie znoszę błogostanu, wynikającego z bezczynności, postanowiłam coś upiec – wybór padł na skoleboller – norweski specjał, który od jakiegoś czasu, swoim śnieżnobiałym obliczem, przykuwał mój wzrok;)

Bułeczki są bardzo puszyste, o lekkim posmaku kardamonu, nadziane domowym budyniem waniliowo-śmietankowym, z chrupiącym lukrem, oprószonym wiórkami kokosowymi.

Przepis (pochodzi z Moich Wypieków Pani Doroty – lekko zmodyfikowany)

Składniki na ciasto(mi wyszło 9sztuk):

  • 500 g mąki pszennej (ja dodałam jeszcze 0,5 szklanki, by ciasto się nie kleiło)
  • 50 g drożdży
  • 325 ml mleka (podgrzanego do temperatury około 40 °C)
  • 75 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g stopionego masła (musi być chłodne)
  • 1,5 łyżeczki kardamonu (nie miałam, więc zastąpiłam go mieszanką cynamonu, imbiru oraz gałki muszkatołowej)
  • szczypta soli

* + 1 roztrzepane jajko – do posmarowania bułek

Składniki na budyń:

  • 4 żółtka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka śmietankowego aromatu

Składniki na lukier:

  • 3 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Bułeczki:

Wykonać rozczyn – rozkruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać mlekiem – przykryć ściereczką, odstawić na 1h do wyrośnięcia.

Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, podzielić na 9 równych części, uformować z nich kule i odstawić do wyrośnięcia na 1h.

Po upływie czasu, w każdej bułeczce, przy pomocy dna kieliszka lub szklanki, wykonać wgłębienie, które będzie wypełniane budyniem.

Budyń:

400ml. mleka zagotować z połową cukru oraz z cukrem waniliowym. W miseczce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem, aż do uzyskania kremowej konsystencji – dodać do nich mąkę i 100ml. mleka – zmiksować, po czym wlać na gotujące się mleko – gotować do zgęstnienia, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Na sam koniec wlać 1 łyżeczkę aromatu śmietankowego – wymieszać.

Po wypełnieniu bułeczek budyniem, posmarować ich wierzch roztrzepanym jajkiem i wstawić je do piekarnika.

Piec ok. 15 minut, w temperaturze 190 °C.

Gdy bułeczki wystygną należy polać je lukrem (cukier puder + gorąca woda) i natychmiast posypać wiórkami kokosowymi (lukier bardzo szybko wysycha).

Na zdjęciach przedstawiam poszczególne etapy przygotowań:

DSC05772

DSC05773

DSC05774

DSC05775

DSC05777

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Bułki słodkie, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *