Lubię wymyślać przepisy na ciasta inspirowane popularnymi batonikami, wafelkami czy pralinami – mieszam, łączę, dosypuję i jakimś cudem wychodzą;) Tak też było w tym przypadku.
Ciasto Bounty to przysmak dla ludzi uwielbiających smak kokosa, bowiem jego serce stanowi wspaniała wilgotna masa kokosowa z dodatkiem białej czekolady. Biszkopt jest puszysty, intensywnie kakaowy, z kolei polewa to tak naprawdę solidna warstwa roztopionej mlecznej czekolady. Ciasto wspaniale utrzymuje swoją strukturę (nie kruszy się, nie łamie, nie rozpływa), a co najważniejsze – wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonne.
Przepis na ciasto Bounty (keksówka – o wymiarach 34×9 cm) (Przepis autorski)
Składniki:
Biszkopt:
- 2,5 jajka (osobno białka, osobno żółtka)
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
- 400 g mleka kokosowego
- 1/4 szklanki mleka (do rozrobienia budyniu)
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 tabliczki białej czekolady
- 0,5 opakowania budyniu śmietankowego
- 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- 4 tabliczki mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem na jasnożółtą, gęstą masę – wymieszać z masą białkową, ręcznie (przy użyciu szpatułki). Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski. Masę jajeczną wymieszać z sypkimi składnikami. Ciasto wylać do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, dodatkowo wysmarowanej masłem i delikatnie oprószonej bułką tartą.
Piec około 30 minut, w temperaturze 180 °C.
Masa kokosowa:
Mleko kokosowe zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym (odlać 5 łyżek – do nasączenia ciasta), po czym dodać wiórki kokosowe oraz masło – wymieszać. Budyń rozpuścić w 1/4 szklanki mleka – wlać do masy kokosowej – wymieszać. Na samym końcu dodać połamaną na kostki białą czekoladę – mieszać aż do rozpuszczenia.
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej; na garnku z gotującą się wodą ustawić metalową miskę, w której znajduje się połamana na kostki czekolada – mieszać aż do rozpuszczenia.
Wykonanie:
Biszkopt nasączyć odlanymi 5 łyżkami mleka kokosowego zagotowanego z cukrem oraz cukrem waniliowym. Wyłożyć masę kokosową i posmarować roztopioną czekoladą (należy to wykonać szybko, bo czekolada błyskawicznie gęstnieje).
Schłodzić w lodówce około 3-4h.
A tutaj, tak na dokładkę, mała łotrzyca, która dzisiaj, podczas naszej nieobecności zawitała w kuchni i ściągnęła sobie z talerzyka racuszka – kradzione smakuje najlepiej;p Swoją drogą nieźle musiała się wyciągnąć, by do niego dosięgnąć, ale… wiara czyni cuda;p