Ciasto Bounty

Lubię wymyślać przepisy na ciasta inspirowane popularnymi batonikami, wafelkami czy pralinami – mieszam, łączę, dosypuję i jakimś cudem wychodzą;) Tak też było w tym przypadku.

Ciasto Bounty to przysmak dla ludzi uwielbiających smak kokosa, bowiem jego serce stanowi wspaniała wilgotna masa kokosowa z dodatkiem białej czekolady. Biszkopt jest puszysty, intensywnie kakaowy, z kolei polewa to tak naprawdę solidna warstwa roztopionej mlecznej czekolady. Ciasto wspaniale utrzymuje swoją strukturę (nie kruszy się, nie łamie, nie rozpływa), a co najważniejsze – wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonne.

Przepis na ciasto Bounty (keksówka – o wymiarach 34×9 cm) (Przepis autorski)

Składniki:

Biszkopt:

  • 2,5 jajka (osobno białka, osobno żółtka)
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kokosowa:

  • 400 g mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki mleka (do rozrobienia budyniu)
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 0,5 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • 4 tabliczki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem na jasnożółtą, gęstą masę – wymieszać z masą białkową, ręcznie (przy użyciu szpatułki). Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski. Masę jajeczną wymieszać z sypkimi składnikami. Ciasto wylać do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, dodatkowo wysmarowanej masłem i delikatnie oprószonej bułką tartą.

Piec około 30 minut, w temperaturze 180 °C.

Masa kokosowa:

Mleko kokosowe zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym (odlać 5 łyżek – do nasączenia ciasta), po czym dodać wiórki kokosowe oraz masło – wymieszać. Budyń rozpuścić w 1/4 szklanki mleka – wlać do masy kokosowej – wymieszać. Na samym końcu dodać połamaną na kostki białą czekoladę – mieszać aż do rozpuszczenia.

Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej; na garnku z gotującą się wodą ustawić metalową miskę, w której znajduje się połamana na kostki czekolada – mieszać aż do rozpuszczenia.

Wykonanie:

Biszkopt nasączyć odlanymi 5 łyżkami mleka kokosowego zagotowanego z cukrem oraz cukrem waniliowym. Wyłożyć masę kokosową i posmarować roztopioną czekoladą (należy to wykonać szybko, bo czekolada błyskawicznie gęstnieje).

Schłodzić w lodówce około 3-4h.

DSC06091

DSC06097

A tutaj, tak na dokładkę, mała łotrzyca, która dzisiaj, podczas naszej nieobecności zawitała w kuchni i ściągnęła sobie z talerzyka racuszka – kradzione smakuje najlepiej;p Swoją drogą nieźle musiała się wyciągnąć, by do niego dosięgnąć, ale… wiara czyni cuda;p

DSC06117

 

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Bez kategorii, Przepisy i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *