Mazurki to chyba najbardziej bajeczne ciasta wielkanocne, mimo subtelnej, maślanej kruchości (czasem biszkoptu, spodu makaronikowego lub marcepanowego), uginające pod ciężarem lukrów, kremów, mas, bakalii, dżemów, marmolad czy owoców. To wypiek pozwalający wznieść się fantazji na wyżyny, bo może przybierać rozmaite kształty (pisanka, kwadrat, trójkąt, okrąg, prostokąt), na które nakłada się całą paletę barw oraz bogatych ozdób – taka słodka biżuteria stołu.
Przepis na wielkanocnego mazurka (tortownica o średnicy 25-26 cm) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 165 g mąki pszennej (tortowej)
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 135 g masła (schłodzonego)
- 95 g cukru pudru
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 łyżka wody
Krem:
- 200 ml śmietany
- 100 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
*kremy mogą być zabarwione albo sztucznym barwnikiem, albo naturalnym (sok ze szpinaku, z buraków, marchwi, malin, jeżyn, słodkie, gęste syropy, kurkuma)
Dodatkowo:
- bakalie (suszone morele, migdały, suszone śliwki, pestki z dyni)
- cukrowe jajeczka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść z nich ciasto, które następnie należy rozwałkować, wyciąć okrąg i umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy – schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Piec około 25 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Wystudzone ciasto posmarować kremem powstałym z połączenia składników. Wierzch przyozdobić wedle uznania; u mnie są to zielone rozetki, na śmietankowym kremie, pooddzielane migdałami, cukrowe jajeczka, bakaliowe kwiaty i cytrynowy kurczaczek.
Sliczny mazurek Wiem ze to ciasto typowo wielkanocne Niestety w moich stronach mało popularne Sprobuje upiec 😉
Dziękuję:) Serdecznie polecam: za ten kruchutki maślany spód i przesłodkie bajkowe kremy:)