Kopiec kreta

Słońce przedziera się przez chmury, tworząc z nich mgiełkę niczym puchata wata cukrowa, lepiąca się do palców w trakcie niedzielnych spacerów. Ptaki podśpiewują wesoło, mocząc nogi w wysychających kałużach. Odurzony perfumami kwiatów wiatr splata jasnozielone trawy w długie warkocze. Koszyki wypełnione pierwszymi truskawkami, zachęcają do przekartkowania odłożonych na mroźniejszy okres przepisów, by ponownie raczyć się soczystymi galaretkami, naleśnikami, kruchymi babeczkami, biszkoptowymi roladami z bitą śmietaną, torcikami bezowymi, makaronem, koktajlami, pierogami, których to stają się głównym składnikiem, ale… tak przed wtargnięciem w sezon truskawkowo-malinowo-jagodowy proponuję coś z bananami, mianowicie efektowny dla oczu, wyborny dla podniebienia: kopiec kreta – kakaowy spód wypełniony bananami, aksamitny śmietanowy krem z kawałkami czekolady, a całość obsypana kruszonką – chociażby na kobiece popołudnie, by porozmawiać na te bardziej i mniej poważne tematy;)

Przepis na Kopiec kreta (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Ciasto:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 pełne łyżki gorzkiego kakao
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 150 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (starta na tarce)

Dodatkowo:

  • 5 bananów

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Jajka ubić z cukrem oraz z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, następnie wlać mleko i roztopione, lekko przestudzone masło – połączyć, po czym wsypać wcześniej przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao – wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 35-40minut, w temperaturze 175°C

Krem:

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone – zmiksować na gładki krem. Na sam koniec wsypać wiórki czekoladowe – wymieszać.

Wykonanie:

Z przestudzonego ciasta odciąć wierzch i delikatnie wydrążyć środek, resztki ciasta rozkruszyć w palcach. Spód ciasta wyłożyć bananami i przykryć masą śmietanową formując kopiec, a następnie obsypać go obficie pokruszonym ciastem.

A tak oto króluje na stole… 😉

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Czekoladowe, Owocowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *