Słońce przedziera się przez chmury, tworząc z nich mgiełkę niczym puchata wata cukrowa, lepiąca się do palców w trakcie niedzielnych spacerów. Ptaki podśpiewują wesoło, mocząc nogi w wysychających kałużach. Odurzony perfumami kwiatów wiatr splata jasnozielone trawy w długie warkocze. Koszyki wypełnione pierwszymi truskawkami, zachęcają do przekartkowania odłożonych na mroźniejszy okres przepisów, by ponownie raczyć się soczystymi galaretkami, naleśnikami, kruchymi babeczkami, biszkoptowymi roladami z bitą śmietaną, torcikami bezowymi, makaronem, koktajlami, pierogami, których to stają się głównym składnikiem, ale… tak przed wtargnięciem w sezon truskawkowo-malinowo-jagodowy proponuję coś z bananami, mianowicie efektowny dla oczu, wyborny dla podniebienia: kopiec kreta – kakaowy spód wypełniony bananami, aksamitny śmietanowy krem z kawałkami czekolady, a całość obsypana kruszonką – chociażby na kobiece popołudnie, by porozmawiać na te bardziej i mniej poważne tematy;)
Przepis na Kopiec kreta (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
Ciasto:
- 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 pełne łyżki gorzkiego kakao
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 150 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 400 g śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (starta na tarce)
Dodatkowo:
- 5 bananów
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem oraz z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, następnie wlać mleko i roztopione, lekko przestudzone masło – połączyć, po czym wsypać wcześniej przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao – wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 35-40minut, w temperaturze 175°C
Krem:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone – zmiksować na gładki krem. Na sam koniec wsypać wiórki czekoladowe – wymieszać.
Wykonanie:
Z przestudzonego ciasta odciąć wierzch i delikatnie wydrążyć środek, resztki ciasta rozkruszyć w palcach. Spód ciasta wyłożyć bananami i przykryć masą śmietanową formując kopiec, a następnie obsypać go obficie pokruszonym ciastem.
A tak oto króluje na stole… 😉