Słońce nie żałuje przypadkowym przechodniom czułości, otulając ich rozżarzonymi ramionami. Asfalt bohatersko przyjmuje wzory w postaci odciśniętych podeszew. Budki z kręconymi lodami ustawiają się na wolnych powierzchniach chodnika, nęcąc utrapionych gorącem. Wygodne na co dzień psy z tęsknotą i lekkim przymusem, niepewnie ciągnąc łapę za łapą, pokładają się na łazienkowych płytkach. Okna pozamykane. Rolety opuszczone. Wiatraki w ruch. Na zewnątrz powietrze stoi w miejscu, nie ważąc się wykonać nawet najdrobniejszego gestu – ten subtelny taniec pozostawia na najczarniejsze, usiane srebrnymi gwiazdami noce, kiedy to on z nią, a ona z nim, razem, bez zbędnego tłumu, z błyskiem w oku.
Z błyskiem w oku należy także przywitać te oto skromne wielkością, ale potężne w swej świetności serniczki w chyba najlepszym na świecie smaku, jaki dotychczas wymyślono, mianowicie: kawowym, dokładniej cappuccino, więc jest delikatnie, elegancko, aksamitnie, kremowo, nawet orzeźwiająco, bo te mini rarytasy wędrują na talerzyk wprost z chłodnej lodówki, do szklanki mrożonej kawy, z całą masą przyjemnie pobrzękujących kostek lodu.
Polecam 😉
Przepis na serniczki cappuccino (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Spód:
- 80 g pokruszonych ciastek (użyłam Markizów, ale doskonałe będą również Oreo czy Digestive)
Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 0,5 szklanki śmietany 36%
- 2 łyżki likieru kawowego
- 4 łyżeczki kawy cappuccino
Dodatkowo:
- serek homogenizowany o smaku kawowym
- draże o smaku kawowym
- cappuccino (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Ciastka pokruszyć na piasek – wyłożyć nimi spody papilotek do muffinek, przycisnąć.
Śmietanę podgrzać w garnku, dodać kawę, mieszając aż do jej rozpuszczenia – odstawić z palnika i lekko przestudzić.
Zmiksować twaróg, jajka, śmietanę z rozpuszczoną kawą, oba cukry, mąkę pszenną oraz likier kawowy do uzyskania gładkiej masy.
Masę serową przelać na pokruszone ciastka.
Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170°C (Piec w kąpieli wodnej – wystarczy, że pod muffinami umieści się naczynie żaroodporne wypełnione wodą)
Upieczone wystudzić, następnie wierzch posmarować serkiem, przyozdobić drażami, oprószyć kawą.
Przechowywać w lodówce.