Urocze serniczki cappuccino

Słońce nie żałuje przypadkowym przechodniom czułości, otulając ich rozżarzonymi ramionami. Asfalt bohatersko przyjmuje wzory w postaci odciśniętych podeszew. Budki z kręconymi lodami ustawiają się na wolnych powierzchniach chodnika, nęcąc utrapionych gorącem. Wygodne na co dzień psy z tęsknotą i lekkim przymusem, niepewnie ciągnąc łapę za łapą, pokładają się na łazienkowych płytkach. Okna pozamykane. Rolety opuszczone. Wiatraki w ruch. Na zewnątrz powietrze stoi w miejscu, nie ważąc się wykonać nawet najdrobniejszego gestu – ten subtelny taniec pozostawia na najczarniejsze, usiane srebrnymi gwiazdami noce, kiedy to on z nią, a ona z nim, razem, bez zbędnego tłumu, z błyskiem w oku.

Z błyskiem w oku należy także przywitać te oto skromne wielkością, ale potężne w swej świetności serniczki w chyba najlepszym na świecie smaku, jaki dotychczas wymyślono, mianowicie: kawowym, dokładniej cappuccino, więc jest delikatnie, elegancko, aksamitnie, kremowo, nawet orzeźwiająco, bo te mini rarytasy wędrują na talerzyk wprost z chłodnej lodówki, do szklanki mrożonej kawy, z całą masą przyjemnie pobrzękujących kostek lodu.

Polecam 😉

Przepis na serniczki cappuccino (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Spód:

  • 80 g pokruszonych ciastek (użyłam Markizów, ale doskonałe będą również Oreo czy Digestive)

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 0,5 szklanki śmietany 36%
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 4 łyżeczki kawy cappuccino

Dodatkowo:

  • serek homogenizowany o smaku kawowym
  • draże o smaku kawowym
  • cappuccino (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Ciastka pokruszyć na piasek – wyłożyć nimi spody papilotek do muffinek, przycisnąć.

Śmietanę podgrzać w garnku, dodać kawę, mieszając aż do jej rozpuszczenia – odstawić z palnika i lekko przestudzić.

Zmiksować twaróg, jajka, śmietanę z rozpuszczoną kawą, oba cukry, mąkę pszenną oraz likier kawowy do uzyskania gładkiej masy.

Masę serową przelać na pokruszone ciastka.

Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170°C (Piec w kąpieli wodnej – wystarczy, że pod muffinami umieści się naczynie żaroodporne wypełnione wodą)

Upieczone wystudzić, następnie wierzch posmarować serkiem, przyozdobić drażami, oprószyć kawą.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Bez kategorii, Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *