Skwar męczy (ponoć jedynie do jutra – zobaczymy, bo w obietnicach każdy dobry), ale lodówka przyjemnie chłodzi. A co chłodzi? Wyborną tartę – autentycznie wyborną.
Dzisiejsza propozycja ma w nazwie NIEBO, bo jest nie tylko niebiańska, ale też doskonale dopasowuje się do niego niebiesko-białą kolorystyką. Smak wspaniały: kruche, maślane, rozpływające się w ustach ciasto, słodki krem z białej czekolady, przełamany jagodowym dżemem, uzupełniony aksamitną warstwą bitej śmietany, świeżymi jagodami i chrupiącymi bezami. Czy tak wygląda niebo? Na talerzu owszem 😉
Przepis na tartę NIEBO (forma do tarty o średnicy 25 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 175 g mąki pszennej (tortowej)
- 130 g masła (zimnego)
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- 1 żółtko
- 35 ml mleka
- szczypta soli
Krem z białej czekolady:
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 125 ml śmietany 36% (schłodzonej)
- 100 g białej czekolady
Dodatkowo:
- 300 ml śmietany 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 4 łyżki dżemu jagodowego lub z czarnej porzeczki
- 400 g jagód lub borówki amerykańskiej
- pokruszone bezy
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem do momentu uzyskania kruszonki, po czym dodać żółtko, szczyptę soli, wsypać cukier puder, wlać mleko – zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1h w lodówce.
Po upływie wskazanego czasu ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną mąką) i ponakłuwać widelcem. Tak przygotowane ciasto przykryć papierem do pieczenia, który należy obciążyć kulkami ceramicznymi, ryżem lub fasolą (by nie urosło podczas pieczenia).
Nagrzać piekarnik do 220°C, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i wstawić ciasto na 15 minut, po czym usunąć papier z obciążeniem i piec dodatkowe 10-15 minut (do zrumienienia).
Wystudzić.
Krem z białej czekolady:
Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej – lekko przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, wlać czekoladę, dodać serek mascarpone – zmiksować na gładki krem.
*można dodatkowo wlać 2 łyżki likieru z białej czekolady
Wykonanie:
Wystudzony spód tarty posmarować dżemem, dalej wyłożyć krem z białej czekolady, na którym należy rozsmarować ubite na sztywno z cukrem pudrem 300 ml śmietany 36%. Wierzch przyozdobić jagodami oraz pokruszonymi bezami.
Przechowywać w lodówce.