Tarta NIEBO: z jagodami, kremem z białej czekolady i bezami

Skwar męczy (ponoć jedynie do jutra – zobaczymy, bo w obietnicach każdy dobry), ale lodówka przyjemnie chłodzi. A co chłodzi? Wyborną tartę – autentycznie wyborną.

Dzisiejsza propozycja ma w nazwie NIEBO, bo jest nie tylko niebiańska, ale też doskonale dopasowuje się do niego niebiesko-białą kolorystyką. Smak wspaniały: kruche, maślane, rozpływające się w ustach ciasto, słodki krem z białej czekolady, przełamany jagodowym dżemem, uzupełniony aksamitną warstwą bitej śmietany, świeżymi jagodami i chrupiącymi bezami. Czy tak wygląda niebo? Na talerzu owszem 😉

Przepis na tartę NIEBO (forma do tarty o średnicy 25 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 175 g mąki pszennej (tortowej)
  • 130 g masła (zimnego)
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 35 ml mleka
  • szczypta soli

Krem z białej czekolady:

  • 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 125 ml śmietany 36% (schłodzonej)
  • 100 g białej czekolady

Dodatkowo:

  • 300 ml śmietany 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 4 łyżki dżemu jagodowego lub z czarnej porzeczki
  • 400 g jagód lub borówki amerykańskiej
  • pokruszone bezy

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem do momentu uzyskania kruszonki, po czym dodać żółtko, szczyptę soli, wsypać cukier puder, wlać mleko – zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1h w lodówce.

Po upływie wskazanego czasu ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną mąką) i ponakłuwać widelcem. Tak przygotowane ciasto przykryć papierem do pieczenia, który należy obciążyć kulkami ceramicznymi, ryżem lub fasolą (by nie urosło podczas pieczenia).

Nagrzać piekarnik do 220°C, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i wstawić ciasto na 15 minut, po czym usunąć papier z obciążeniem i piec dodatkowe 10-15 minut (do zrumienienia).

Wystudzić.

Krem z białej czekolady:

Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej – lekko przestudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, wlać czekoladę, dodać serek mascarpone – zmiksować na gładki krem.

*można dodatkowo wlać 2 łyżki likieru z białej czekolady

Wykonanie:

Wystudzony spód tarty posmarować dżemem, dalej wyłożyć krem z białej czekolady, na którym należy rozsmarować ubite na sztywno z cukrem pudrem 300 ml śmietany 36%. Wierzch przyozdobić jagodami oraz pokruszonymi bezami.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przepisy, Tarty i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *