Lato to nie tylko rabarbar, truskawki, agrest, jagody, morele, ale też porzeczki oraz czereśnie. Dzisiaj proponuję przepis na te pierwsze: wyraźnie kwaśne i wyraźnie pyszne – po brzegi wypełniające niesamowicie kruche ciasto, uformowane na kształt niewielkiej, uroczej babeczki, przykryte nie mniej kruchą kratką, oprószone cukrem pudrem, dla przełamania cierpkości, tej przyjemnej 😉
Przepis na kruche babeczki z czarnymi porzeczkami (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej (tortowej)
- 100 g cukru pudru
- 150 g masła (zimnego)
- 100 g smalcu (zimnego)
- 1 żółtko
- 3 łyżki mleka (zimnego)
Nadzienie porzeczkowe:
- 500 g porzeczek
- 150 g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)
- cukier puder (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Z wszystkich składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą – schłodzić przez 1h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i kieliszkiem wycinać krążki, które kłaść na spód foremek do babeczek/muffinek (wcześniej wysmarowanych masłem i oprószonych mąką), następnie resztą ciasta wyklejać brzegi.
Do tak przygotowanych babeczek wsypać nadzienie porzeczkowe (powstałe z wymieszania składników) aż do całkowitego wypełnienia.
Z pozostałego ciasta powycinać paski i poukładać kratkę.
Wierzch posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Piec około 25 minut, w temperaturze 190°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika; pod koniec pieczenia nadzienie zacznie się wyraźanie gotować i puszczać bąbelki)
Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.