Kruche babeczki z czarnymi porzeczkami

Lato to nie tylko rabarbar, truskawki, agrest, jagody, morele, ale też porzeczki oraz czereśnie. Dzisiaj proponuję przepis na te pierwsze: wyraźnie kwaśne i wyraźnie pyszne – po brzegi wypełniające niesamowicie kruche ciasto, uformowane na kształt niewielkiej, uroczej babeczki, przykryte nie mniej kruchą kratką, oprószone cukrem pudrem, dla przełamania cierpkości, tej przyjemnej 😉

Przepis na kruche babeczki z czarnymi porzeczkami (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej (tortowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g masła (zimnego)
  • 100 g smalcu (zimnego)
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka (zimnego)

Nadzienie porzeczkowe:

  • 500 g porzeczek
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)
  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Z wszystkich składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą – schłodzić przez 1h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i kieliszkiem wycinać krążki, które kłaść na spód foremek do babeczek/muffinek (wcześniej wysmarowanych masłem i oprószonych mąką), następnie resztą ciasta wyklejać brzegi.

Do tak przygotowanych babeczek wsypać nadzienie porzeczkowe (powstałe z wymieszania składników) aż do całkowitego wypełnienia.

Z pozostałego ciasta powycinać paski i poukładać kratkę.

Wierzch posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

Piec około 25 minut, w temperaturze 190°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika; pod koniec pieczenia nadzienie zacznie się wyraźanie gotować i puszczać bąbelki)

Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *