Owoce lata są jednymi z najpiękniejszych: niesamowicie barwnych, o intensywnym smaku oraz zapachu, dzięki czemu wypieki z ich udziałem cieszą nie tylko podniebienie, ale też oczy.
Ja mam w najbliższej rodzinie sernikowych miłośników, więc takich przepisów poszukuję: i klasycznych i niestandardowych, wyszukanych i mniej, zawsze pysznych – i ten jest pyszny, naprawdę: ze swoim kruchym, lecz jednocześnie zbitym, trochę gliniastym, mocno kakaowym spodem, dość ciężką, ale jednak zaskakująco kremową, nieprzesłodzoną, jednak nie można rzec, że gorzką masą czekoladową, bo idealnie zrównoważoną, puszystym, aksamitnym, delikatnym kremem malinowym oraz soczystym musem z tych cudownych owoców 🙂
Przepis na czekoladowy sernik z malinowym kremem oraz musem(tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, od siebie dodałam warstwę malinową)
Składniki:
Ciasto:
- 160 g mąki pszennej (tortowej)
- 30 g gorzkiego kakao
- 60 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Masa serowa:
- 250 g twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 250 g serka mascarpone
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g gorzkiej czekolady (roztopionej i lekko przestudzonej)
- 125 ml śmietany 12%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Malinowy krem oraz mus:
- 330 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 g malin
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 0,5 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Składniki na spód zagnieść, ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą – schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po upływie wskazanego czasu wylepić ciastem dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Podpiec około 10 minut, w temperaturze 160°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Masa serowa:
Wszystkie składniki (poza czekoladą) na masę serową wrzucić do miski – zmiksować, a na sam koniec wlać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę – wymieszać.
Czekoladową masę serową wylać na podpieczony spód.
Piec około 50 minut, w temperaturze 160°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Wystudzić.
Malinowy krem oraz mus:
Maliny wrzucić do garnka, wlać 0,5 szklanki wody, 1 łyżeczkę soku z cytryny, wsypać 3 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej – gotować do momentu rozpadnięcia się owoców i lekkiego zgęstnienia całości. Zdjąć z palnika. Wystudzić. Przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się pestek.
Odłożyć 5 łyżek malinowego musu.
Śmietanę ubić na sztywno z fixami i 2 łyżkami cukru pudru, po czym wlać pozostały mus – wymieszać do uzyskania gładkiego kremu.
Malinowy krem wyłożyć na wystudzony sernik. Wierzch oblać odłożonym wcześniej musem. Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.