Wiśniowy paj

Kontynuacja sezonowych, owocowych wypieków 🙂 Dzisiaj: WIŚNIE – które po raz pierwszy pojawiły się w sklepach w czerwcu, potem krótka przerwa i znowu wróciły wraz z nadejściem sierpnia – w postaci wiśniowego paju, czyli bardzo efektownego ciasta przy niewielkim wkładzie pracy: cała masa wiśniowego nadzienia otoczonego kruchym ciastem z wierzchu oprószonym cukrem pudrem (by wiśnie nie były zbyt zwarte można zmniejszyć sugerowaną ilość mąki ziemniaczanej – wtedy będą się wysypywały).

Przepis na wiśniowy paj (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

Nadzienie wiśniowe:

  • 700 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 80 g cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaskich)
  • 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów

Dodatkowo:

  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Z mąki, cukru, masła i aromatu migdałowego zagnieść ciasto, podzielić na pół, jedną połową wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Wiśnie wydrylować (mrożone odsączyć), połączyć z cukrem i mąką ziemniaczaną, po czym wysypać na podpieczony spód wcześniej oprószony bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Na wierzchu rozkruszyć pozostałe ciasto.

Piec około 40-45 minut, w temperaturze 180°C (do zezłocenia kruszonki)

Wyjąć. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *