Pokusa Pameli – gotowany sernik warstwowy

Dzień jeszcze nie dobiegł końca, ale z pewnością (przynajmniej u mnie) słońce przegrało potyczkę z deszczem i wzbierającymi burzowymi chmurami. Moje nostalgie mogą więc swobodnie dryfować po nieuchwytnej okiem czasoprzestrzeni, wspaniale wkomponowując się w ten dżdżysty klimat. A ponieważ świat chyli się ku wieczorowi, to jest jeszcze czas na wykonanie ciasta, które nota bene przez tę noc musi poleżakować w lodówce, by „przegryzły się smaki”. Mowa o Pokusie Pameli (nie mam pojęcia skąd ta nazwa, bo nie widzę żadnego związku – może jakaś Pamela skusiła nim pewnego kawalera, i uległ?), czyli serniku nie pieczonym, lecz gotowanym z dodatkiem budyniu, w efekcie znacznie lżejszym, do tego jeszcze warstwowym, bo przełożonym 3 blatami kruchego ciasta (jeden z nich posmarowałam dżemem brzoskwiniowym – nie żałuję), z wierzchu oprószonego wiórkami kokosowymi. Kroi się pięknie, smakuje jeszcze lepiej – do jutrzejszej kawy 😉

Przepis na pokusę Pameli (blacha o wymiarach 23×39 cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://kulinarneinspiracjefutki.blogspot.com)

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyniowa masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • 1 budyń śmietankowy

Dodatkowo:

  • 1 dżem brzoskwiniowy
  • wiórki kokosowe (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto i podzielić je na 3 równe części – każdą z nich rozwałkować do rozmiaru formy, a następnie piec (osobno) przez około 20 minut, w temperaturze 200°C

Wystudzić.

Budyniowa masa serowa:

Drobno pokruszony twaróg, masło, cukier i jajka przełożyć do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować. Do gotującej się masy wlać rozrobiony w mleku budyń – gotować aż do zgęstnienia.

Wystudzić.

Wykonanie:

Pierwszy blat kruchego ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym, po czym wyłożyć na niego część budyniowej masy serowej, przykryć drugim blatem, wyłożyć masę serową, przykryć ostatnim blatem, posmarować cienko masą serową i oprószyć wiórkami kokosowymi.

Wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc.

This entry was posted in Bez kategorii, Przepisy, Serniki and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Pokusa Pameli – gotowany sernik warstwowy

  1. Cieszę się, że ciasto smakowało. Jest to mój autorski przepis, a nazwa powstała w mojej głowie (historia, którą zostawię dla siebie 😉 ). Przepis pochodzi z mojego bloga: https://kulinarneinspiracjefutki.blogspot.com/2016/02/pokusa-pameli-sernik-przekadany.html. Podany prze Panię adres nie jest adresem autora, również został zaczerpnięty z mojej strony. Pozdrawiam 🙂

    • BlackLady says:

      Smakowało i to bardzo 🙂 Link już poprawiony, a ja tym samym zyskuję świetnego bloga do przeglądania i cukierniczego inspirowania! Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *