Odkręcam słoik wiśniowych wspomnień, rozważając, co udekorować ich słodko-kwaśnym akcentem. Rozchylam lodówkowe wrota i od razu zerkam na kostkę chudego twarogu, który już dość długo leniuchuje na jednej z półeczek – nadszedł więc czas, by ją wykorzystać, łącząc z ulubionymi kokosowo-migdałowymi składnikami, z których powstaje ten oto egoistyczny, gęsty, deserowy (a może śniadaniowy?) serniczek na bananowo-owsianym spodzie. Nieskromnie pyszny 😉
Krajobraz skrywa się za deszczową kotarą – czas obejrzeć jesienny spektakl życia; z niewielkim wypiekiem na szklanym talerzyku i parującą (znacznie większą) kawą, tuż obok…
Przepis na jednoporocjowy kokosowo-migdałowy serniczek z konfiturą wiśniową i tahini (kokilka o średnicy 8,5cm) (Przepis autorski)
Składniki:
Spód:
- 2 łyżki płatków owsianych (zmielonych)
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1/3 dojrzałego banana (rozgniecionego)
- 1 łyżeczka jogurtu greckiego
Kokosowo-migdałowa masa serowa:
- 100 g chudego twarogu (dwukrotnie zmielonego)
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 10 migdałów (zmielonych)
- 1 łyżeczka tahini
- 1/3 dojrzałego banana (rozgniecionego)
- 2 łyżeczki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 kropelka aromatu waniliowego lub migdałowego
Dodatkowo:
- konfitura wiśniowa
- tahini
- prażone migdały (można kupić, można też podprażyć na patelni lub w piekarniku)
Sposób przygotowania:
Ze składników na spód zagnieść ciasto i wcisnąć je do wyłożonej papierem do pieczenia kokilki.
Piec około 10 minut, w temperaturze 200°C
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową (wymieszać wszystkie składniki).
Piec około 35 minut, w temperaturze 200°C
Wierzch serniczka przyozdobić łyżeczką konfitury wiśniowej (mogą być też gotowane wiśnie), pastą tahini i prażonymi migdałami.
Doskonały zarówno na gorąco, jak i na zimno, a do filiżanki kawy z podwójną pianką oprószoną przyprawą piernikową lub cynamonem – poezja 😉