Tiramisu: ciastko i drink w wersji mini – szczyt elegancji :)

Tiramisu to bardzo popularny i lubiany włoski deser (po raz pierwszy spróbowałam go mając jakieś 14 lat, w kawiarni „Consonni”, i już wiedziałam, że to są moje smaki: kawa zamknięta w szykownej kwadratowej kostce, do miniaturowej filiżanki aromatycznego espresso), składający się z biszkoptów mocno nasączonych prawdziwą kawą oraz likierem Amaretto, przykrytych warstwą aksamitnego, śmietankowego kremu, posypanego grubo zmielonymi płatkami gorzkiej czekolady. W książkach, Internecie można znaleźć na niego wiele wariacji-inspiracji: jako tradycyjne ciastko, ale też jako lody, roladę, babkę, sernik, tort, pralinki, eklerki, makaroniki, brownie, krem serwowany w pucharku, z dodatkiem sezonowych owoców, bezy, pianek, sosów, frużelin, no i oczywiście babeczek, które i u mnie się pojawiły, a raczej jedna, całkiem spora. Do tego niewielki kieliszek drinka o tejże nazwie i, i, w zasadzie to można się rozpłynąć 😉

Przepis na babeczki tiramisu (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

*ja wykonałam tylko jedną większą babeczkę, więc podzieliłam poniższe proporcje przez 6, dodatkowo nadziałam babeczkę kremem czekoladowym oraz konfiturą wiśniową

Składniki:

Ciasto:

  • 110 g mąki pszennej (tortowej)
  • 110 g brązowego cukru
  • 110 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka likieru Amaretto

Dodatkowo:

  • 300 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy, cały czas mieszając, wbić jajka, jedno po drugi, po czym dodać kawę – zmiksować.

Do powstałej masy wsypać przesiane suche składniki (mąkę, kakao, proszek, sodę). Na sam koniec wlać likier – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Papilotki wypełnić ciastem do wysokości 3/4.

Piec przez około 20-30 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka)

Wyjąć. Wystudzić. Udekorować ubitą z cukrem pudrem kremówką (wyciskając z rękawa cukierniczego okrągłe punkciki). Wierzch oprószyć kakao.

Przepis na drinka tiramisu (2 kieliszki) (Przepis pochodzi ze stronki: http://www.2drink.pl/shot-tiramisu/)

  • 80 ml likieru kawowego
  • 40 ml likieru Baileys
  • 40 ml mleczka skondensowanego
  • 20 ml likieru lub syropu migdałowego
  • syrop + kawa (do dekoracji brzegów)

* w wersji uboższej, ale równie pysznej: wódka kawowa+mleczko skondensowane (pół na pół) + odrobina syropu Amaretto

*oczywiście składniki przed spożyciem należy wymieszać 🙂

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Bez kategorii, Drinki, koktajle, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *