Pudrowe aniołki o smaku waniliowym

W dzisiejszym wpisie krucha prostota, ale prostota jest czymś tak neutralnym, że smakuje każdemu i pasuje i do kawy, i do herbaty, na każdą okazję, o każdej porze i w każdym towarzystwie; maślane aniołki o smaku waniliowym otulone masą bielutkiego jak zimowy puch cukru pudru 😉

Przepis na pudrowe aniołki o smaku waniliowym (mi wyszło 50 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://ania-gotuje.blog.pl/)

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej (tortowej)
  • 300 g cukru pudru
  • 375 g masła (zimnego)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder (do obtoczenia)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść z nich ciasto, które należy uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-3h.

Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i foremką wycinać aniołki.

Ciastka poukładać na wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia blaszce.

Piec 10 minut, w temperaturze 180°C

Wyjąć. Wystudzić. Obtoczyć w cukrze pudrze.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Ciasteczka, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *