W dzisiejszym wpisie krucha prostota, ale prostota jest czymś tak neutralnym, że smakuje każdemu i pasuje i do kawy, i do herbaty, na każdą okazję, o każdej porze i w każdym towarzystwie; maślane aniołki o smaku waniliowym otulone masą bielutkiego jak zimowy puch cukru pudru 😉
Przepis na pudrowe aniołki o smaku waniliowym (mi wyszło 50 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://ania-gotuje.blog.pl/)
Składniki:
- 750 g mąki pszennej (tortowej)
- 300 g cukru pudru
- 375 g masła (zimnego)
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder (do obtoczenia)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść z nich ciasto, które należy uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-3h.
Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i foremką wycinać aniołki.
Ciastka poukładać na wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia blaszce.
Piec 10 minut, w temperaturze 180°C
Wyjąć. Wystudzić. Obtoczyć w cukrze pudrze.