Dopiero teraz mam chwilkę, by powstawiać przepisy na bożonarodzeniowe ciasta, więc za jednym zamachem wstawię ich kilka; uparci jeszcze zdążą upiec chociaż jedno, a jeśli nawet nie, to może na Sylwestra albo jakąś inną okazję, bo naprawdę warto 😉
Jako pierwszy prezentuję sernik z pierniczkami, przepyszny, ze znaną już z ciasta bananowego masą, tym razem wylaną na kruchy, maślany spód, z wtopionymi pierniczkami i biało-czarną polewą czekoladową 😉
Przepis na sernik z pierniczkami (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis powstał ze sklejki przepisów z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej (tortowej)
- 300 g masła
- 150 g cukru
- 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
Masa serowa:
- 1 kg półtłustego twarogu (dwukrotnie przeciśniętego)
- 500 g serka mascarpone
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 dużych jajek
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
Polewa:
- 200 ml śmietany 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 8 kostek białej czekolady
Dodatkowo:
- pierniczki w czekoladzie nadziewane marmoladą (u mnie to było 30 sztuk)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać spód widelcem.
Podpiec około 20 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Masa serowa:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę i 1/4 wylać na podpieczony spód, po czym dość mocno powciskać w nią pierniczki (by nie wypłynęły na wierzch), które następnie należy zalać pozostałą masą serową.
Piec około 1h minut, w temperaturze 160°C (w razie konieczności można chwilę dłużej; masa powinna być wypieczona i ścięta)
Polewa czekoladowa:
Śmietanę podgrzać do momentu wrzenia, zdjąć z palnika, odlać 4 łyżki; do większej części wrzucić połamaną na kostki gorzką czekoladą, zaś do tych 4 łyżek białą czekoladę – chwilę odczekać, wymieszać na gładki sos, lekko przestudzić. Gorzką czekoladę rozprowadzić równomiernie po całości, białą czekoladą, łyżką, porobić esy-floresy.