Porzeczkowiec

Już chyba w zeszłym roku, w Lidlu, tkwiąc w niesamowicie długiej kolejce do kasy, zerkając to w prawo, to w lewo, czytając wszystkie możliwe etykiety, hasła, napisy umieszczone na czapkach oraz bluzach pozostałych klientów, licząc piegi na ich nosach i ustalając stosunek oczu brązowych do niebieskich, obróciłam się na półkę z alkoholami i bezwiednie wodząc wzrokiem ujrzałam likier Cassis, czyli ten o smaku czarnej porzeczki, który równie bezwiednie wpakowałam do koszyka – tak oto stał u mnie rok.

Więc gdy natrafiłam na przepis z jego udziałem, nie wpadałam w jakąś szczególną zadumę, lecz po prostu z niego skorzystałam.

Wyszedł wspaniały porzeczkowiec, czyli słodko-kwaśne, ogromne, rodzinne ciasto tortowe złożone z wilgotnych blatów kakaowych, nasączonych tymże cudem, przełożonych dżemem z czarnej porzeczki, aksamitną masą maślaną na bazie serka kremowego oraz bitą śmietaną zasypaną czekoladowymi wiórkami.

Pięknie się kroi, wszystkim smakuje, czego chcieć więcej? 🙂

Przepis na porzeczkowiec (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 5 łyżek gorzkiego kakao (płaskich)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem z serka kremowego:

  • 500 g serka kremowego (typu „Twój Smak”)
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 5 łyżek cukru pudru

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 4 pełne łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • około 700 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 0,5 szklanki likieru Cassis (z czarnej porzeczki) + 1/4 szklanki wody (do nasączenia)
  • 50 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto:

W garnku zagotować: wodę, 1 szklankę cukru, olej i gorzkie kakao – wystudzić.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce, wsypywać pozostałe 0,5 szklanki cukru. Dodać wszystkie żółtka i zmiksować na jasnożółtą, kremową piankę. Wlać całą wystudzoną mieszankę – delikatnie wymieszać.

Na sam koniec wsypać przesiane suche składniki: mąkę, sodę oraz proszek – połączyć do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto przelać do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Piec około 40-45 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.

Krem z serka kremowego:

Masło utrzeć z cukrem na puch, potem dodać serek – wymieszać.

Krem śmietankowy:

Śmietanę ubić na sztywno z mascarpone, następnie wsypać cukier – zmiksować.

Wykonanie:

Pierwszy blat nasączyć połową ponczu, posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki, na niego nałożyć krem z serka kremowego, wyrównać, przykryć drugim blatem, nasączyć resztą ponczu, posmarować pozostałym dżemem, potem kremem śmietankowym, na który należy zetrzeć mleczną czekoladę.

Schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przekładane, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „Porzeczkowiec

  1. ~nasumi pisze:

    oglądasz masterchefa? 🙂

    • BlackLady pisze:

      A oglądam 🙂 Tylko wiesz: mnie gotowanie nie kręci tak, jak pieczenie, bo tam się trzeba „babrać” w niekoniecznie fajnych produktach. No i pieczenie w efekcie końcowym jest taką sztuką smakowo-użytkową 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *