Wczesnowiosennie: kruche cukrowe motylki

Wczesnowiosenny (nawet jeszcze przedwiosenny) wiatr owiał i rozsypał moje włosy na połyskujących ornamentach czarnego płaszcza. Trawa powoli przeciągała się z długiego snu. Jakaś zagubiona sikorka pierzchliwie spoglądała w głąb gęstego lasku, a ja tak szłam z moimi czworonogami w kierunku, gdzie słońce znajduje się bliżej ziemi, a rzeka szemrze zupełnie inaczej…

Wróciłam.

A na weekend proponuję bardzo proste, ale niezwykle smaczne, kruche, maślane ciasteczka z cukrową skorupką 😉

Przepis na cukrowe motylki (mi wyszło 25 dużych sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)

Składniki:

  • 310 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g masła
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 30 g cukru

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Wyjąć. Rozwałkować. Z wierzchu obsypać cukrem. Równomiernie rozprowadzić. Przejechać po nim wałkiem, by lekko wcisnąć go w ciasto.

Powycinać ciasteczka foremką w kształcie motyla.

Poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 12 minut, w temperaturze 170 °C.

I jeszcze takie sobie nutki:

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=UDSN0Fv8bKo

 

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=mK5mbP3xTmg

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Ciasteczka, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „Wczesnowiosennie: kruche cukrowe motylki

  1. ~nasumi pisze:

    kto obroni ludzi?… Stwórca, wszak my Jego dziećmi jesteśmy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *