Tradycyjny Dzień Mężczyzn, bezglutenowo-wegański Dzień Kobiet, czyli przepis na: truskawkową piankę z musem z białej czekolady, czekoladowe post de creme, kokosowy pudding z chia z jęczmiennymi lodami bananowymi i owsiano-ryżowe tartaletki z budyniem waniliowym oraz jeżynami

Dzisiaj na chwilę stałam się deszczem; nasiąknęłam krajobraz ponurością.

Potem znowu przybrałam ludzką postać: poczytałam książkę i wypiłam czarną, naprawdę mocną kawę.

Zerknęłam przez okno: były tam krucze kosy. Powoli, lecz zgrabnie przeskakiwały po nagich gałązkach.

Ulotne momenty oprószam pudrem z emocji, by nigdy nie zapomnieć tego, co złe i tego, co piękne.

Piękne było wspólne wczoraj i wspólne dziś, wypełnione rozmową, zapachem kwiatów, namiętności, spojrzeniami, owocowymi drinkami oraz deserami: takimi dla mnie i takimi dla ciebie.

Truskawkowa pianka z musem z białej czekolady (2 duże pucharki) (przepis na piankę pochodzi z bloga: escapeintokitchen.blox.pl, zaś przepis na mus: ooomnomnomnom.blogspot.com)

Składniki:

Truskawkowa pianka:

  • 350 ml śmietany 36%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 150 ml wrzątku
  • 2 łyżeczki cukru pudru

*w wersji wegetariańskiej należy użyć galaretek z agarem

Mus z białej czekolady:

  • 200 ml śmietany 36%
  • 150 g białej czekolady
  • 50 g cukru pudru
  • 3 białka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • świeże truskawki
  • wiórki z białej czekolady

Sposób przygotowania:

Truskawkowa pianka:

Galaretkę rozpuścić we wrzątku – wystudzić.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, po czym wlać do niej wystudzoną galaretkę – krótko zmiksować.

Przelać do wyłożonych na spodzie i po bokach plasterkami truskawek pucharków.

Mus z białej czekolady:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej – wystudzić.

Białka (wcześniej jajka należy sparzyć wrzątkiem) ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier puder.

Kremówkę ubić na sztywno, następnie połączyć ją z wystudzoną białą czekoladą.

Na sam koniec delikatnie wmieszać ubite białka.

Mus umieścić na truskawkowej piance. Z wierzchu ozdobić wiórkami czekoladowymi oraz świeżymi truskawkami. Schłodzić.

Czekoladowe post de creme (kubeczki czekoladowe) (6 małych porcji) (przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

  • 280 g mlecznej czekolady
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 55 g cukru
  • 5 żółtek

Sposób przygotowania:

Mleko oraz śmietanę doprowadzić do wrzenia, a w międzyczasie żółtka ubić z cukrem na jasnożółty krem, potem wlać do niego połowę zagotowanego mleka – zmiksować, dalej wlać do garnka z resztą mleka i podgrzewać do lekkiego zgęstnienia. Mieszanką zalać połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać, wymieszać i zmiksować.

Przelać do maleńkich słoiczków – schłodzić.

Koksowy pudding z chia z jęczmiennymi lodami bananowymi (2 duże porcje) (przepis pochodzi z bloga: foodmania-przepisy.blogspot.com – trochę zmieniłam proporcje)

Składniki:

Kokosowy pudding z chia:

  • 3 łyżki nasion chia
  • 0,5 szklanki naturalnego mleka sojowego
  • 0,5 szklanki gęstego mleczka kokosowego

Jęczmienne lody bananowe:

  • 3 banany
  • 2 łyżeczki zielonego jęczmienia

Dodatkowo:

  • świeże truskawki
  • kandyzowany melon
  • karmelizowane orzechy macadamia

Sposób przygotowania:

Nasiona chia zalać mlekiem sojowym oraz mleczkiem kokosowym – wymieszać i odstawić na około 2 h.

Banany pokroić w plasterki – zamrozić, potem zblendować na gładko z zielonym jęczmieniem.

Na spodzie oraz po bokach wysokiej szklanki ułożyć pokrojone w plasterki truskawki, dalej wyłożyć pudding chia, na niego, łyżką do lodów, kulki jęczmiennych lodów bananowych. Z wierzchu ozdobić truskawkami, kandyzowanym melonem i orzechami macadamia.

Owsiano-ryżowe tartaletki z budyniem waniliowym oraz jeżynami (4 sztuki) (przepis na ciasto pochodzi z bloga: www.natchniona.pl)

Składniki:

Ciasto:

  • 80 g mąki owsianej
  • 40 g mąki ryżowej
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 50 ml syropu z agawy
  • 50 ml oleju orzechowego
  • 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Budyń:

  • 1 szklanka waniliowego mleka sojowego
  • 1 bezglutenowy budyń waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka erytrytolu
  • nasiona z połowy laski wanilii

Dodatkowo:

  • świeże jeżyny
  • konfitura wiśniowa
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto wymieszać i połączyć.

Powstałym ciastem wylepić foremki do tartaletek.

Piec 1o-12 minut, w temperaturze 190°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Wyjąć. Wystudzić. Wypełnić konfiturą oraz budyniem (połowę szklanki mleka sojowego zagotować z cukrem oraz nasionami z wanilii, a w drugiej połowie rozrobić budyń, po czym wlać go na gotujące się mleko – mieszać energicznie, aż do zgęstnienia).

Udekorować świeżymi jeżynami oraz płatkami migdałowymi.

Drink Sex on the beach (2 szklanki po 250ml) (przepis pochodzi ze strony: http://www.2drink.pl/)

Składniki:

  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 200 ml soku żurawinowego
  • 40 ml wódki
  • 40 ml likieru brzoskwiniowego
  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zblendować w blenderze kielichowym.

Sangria (4 porcje) (przepis pochodzi ze stronki: http://www.kwestiasmaku.com/)

Składniki:

  • 750 ml czerwonego wina
  • 250 ml soku z granatu
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 350 ml gazowanej wody mineralnej
  • kostki lodu
  • pokrojone owoce: jabłko, cytryna, pomarańcza, fioletowe winogrono

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki (poza owocami oraz lodem) wymieszać w dzbanku. Rozlać do szklanek wypełnionych kostkami lodu oraz świeżymi owocami.

Coś do posłuchania:

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=UhyeywiEzKo

 

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=OnYQvxrNTUQ

 

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=xk6jVGITivU

 

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=G_Lsdk88AYM

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Czekoladowe, Desery, Przepisy, Wegańskie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *