Gdy tylko bywam w Kauflandzie (a jestem tam dość rzadko, bo jakoś wolę te mniejsze markety), to przed wejściem do sklepu mijam kilka stoisk; między innymi z rozmaitymi wypiekami, na którym zawsze, ZAWSZE widzę kruche tulipanki wypełnione marmoladą lub czekoladą, a że wizualnie bardzo mi się podobają (choć to tylko sklejony po przekątnej kwadrat), to w końcu postanowiłam je upiec. Wykorzystałam do tego ciasto na wiatraczki/chruściki, pochodzące z Moich Wypieków i to był strzał w dziesiątkę, bowiem jest idealnie kruche, a w połączeniu z różanym nadzieniem smakuje naprawdę wyśmienicie 😉
Przepis na kruche tulipanki z marmoladą (mi wyszło 60 sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (tortowej)
- 250 g masła (zimnego)
- 5 żółtek
- 130 g cukru pudru
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- twarda marmolada
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagnieść. Z powstałego ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto rozwałkować na około 5mm grubości, lekko podsypując mąką, po czym ostrym nożem podzielić je na kwadraty (jak wyjdą prostokąty to też nic się nie stanie – sprawdzone), na środku których należy umieścić marmoladę, dalej, dość mocno (by uniknąć rozklejenie w trakcie pieczenia), zlepić dwa przeciwległe rogi.
Tulipanki poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15-20 minut, w temperaturze 200°C
Wyjąć. Wystudzić. Można oprószyć cukrem pudrem.