Dzisiaj przepis na weselno-świąteczno-urodzinowe ciasto, czyli Stefankę: miodowe blaty (z poniższego przepisu absolutnie nie wychodzą twarde), dla dodania kwaśnego akcentu posmarowane powidłami śliwkowymi, przełożone masą grysikową, do której postanowiłam wlać sok z cytryny, co było bardzo dobrą decyzją, ponieważ dzięki temu nie była mdła, lecz bardzo przyjemna, delikatna, nawet smakiem i konsystencją przypominająca budyń, z wierzchu zwieńczone gładką polewą z gorzkiej czekolady.
Podaję zwiększone proporcje (ciasto i masę wykonywałam z 1,5 porcji, polewę podwoiłam), bo już na oko wydawało mi się, że wszystkiego jest jakoś za mało; i cieszę się, że tak zrobiłam, bowiem wyszło idealne: mięciutkie, ogromne, wysokie, podzielne, rodzinne, pyszne, do tego doskonale się kroi 😉
Tutaj jeszcze linki do innego ciasta na bazie miodowych blatów, mianowicie orzechowca:
Nawiasem: same blaty można przygotować nawet tydzień wcześniej i odłożyć przykryte ręczniczkiem w jakieś wilgotne miejsce. Można też zamrozić już upieczone, a wieczorem przed przełożeniem masą wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej aż do całkowitego rozmrożenia. Co więcej, ciasto naprawdę długo zachowuje świeżość: u mnie, naturalnie w lodówce, ostatni kawałek został skonsumowany po miesiącu i w dalszym ciągu nie był zepsuty, poważnie.
Przepis na Stefankę (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 750 g mąki pszennej (tortowej)
- 1,5 szklanki cukru
- 300 g masła (miękkiego)
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu (płynnego)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa grysikowa:
- 1,5 litra mleka
- 14 łyżek kaszy manny
- 300 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 opakowania cukru waniliowego
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Polewa czekoladowa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 80 g masła
Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem na puch, po czym wlać miód – zmiksować. Następnie wbić jajka – połączyć. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z sodą oczyszczoną – zagnieść.
Ciasto podzielić na 3 równe części – każdą z nich rozwałkować i umieścić w blaszkach wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut, w temperaturze 160°C (oczywiście każdą należy piec osobno, do zezłocenia)
Wyjąć. Wystudzić.
Masa grysikowa:
Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Na chwilę odstawić, wsypać kaszę, energicznie wymieszać i pogotować do momentu otrzymania konsystencji budyniu. Lekko przestudzić, następnie wlać sok z cytryny – wymieszać.
Podzielić na dwie równe części.
Polewa czekoladowa:
W niedużym garnuszku roztopić masło, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos.
Wykonanie:
Pierwszy blat posmarować powidłami śliwkowymi, wyłożyć połowę masy grysikowej, przykryć drugim blatem, posmarować powidłami śliwkowymi, wyłożyć pozostałą część masy grysikowej, przykryć trzecim blatem i równomiernie rozprowadzić polewę czekoladową.