Stefanka

Dzisiaj przepis na weselno-świąteczno-urodzinowe ciasto, czyli Stefankę: miodowe blaty (z poniższego przepisu absolutnie nie wychodzą twarde), dla dodania kwaśnego akcentu posmarowane powidłami śliwkowymi, przełożone masą grysikową, do której postanowiłam wlać sok z cytryny, co było bardzo dobrą decyzją, ponieważ dzięki temu nie była mdła, lecz bardzo przyjemna, delikatna, nawet smakiem i konsystencją przypominająca budyń, z wierzchu zwieńczone gładką polewą z gorzkiej czekolady.

Podaję zwiększone proporcje (ciasto i masę wykonywałam z 1,5 porcji, polewę podwoiłam), bo już na oko wydawało mi się, że wszystkiego jest jakoś za mało; i cieszę się, że tak zrobiłam, bowiem wyszło idealne: mięciutkie, ogromne, wysokie, podzielne, rodzinne, pyszne, do tego doskonale się kroi 😉

Tutaj jeszcze linki do innego ciasta na bazie miodowych blatów, mianowicie orzechowca:

1. Orzechowiec

2. Wegański orzechowiec

Nawiasem: same blaty można przygotować nawet tydzień wcześniej i odłożyć przykryte ręczniczkiem w jakieś wilgotne miejsce. Można też zamrozić już upieczone, a wieczorem przed przełożeniem masą wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej aż do całkowitego rozmrożenia. Co więcej, ciasto naprawdę długo zachowuje świeżość: u mnie, naturalnie w lodówce, ostatni kawałek został skonsumowany po miesiącu i w dalszym ciągu nie był zepsuty, poważnie.

Przepis na Stefankę (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 750 g mąki pszennej (tortowej)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 300 g masła (miękkiego)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu (płynnego)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa grysikowa:

  • 1,5 litra mleka
  • 14 łyżek kaszy manny
  • 300 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 opakowania cukru waniliowego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Polewa czekoladowa:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Masło utrzeć z cukrem na puch, po czym wlać miód – zmiksować. Następnie wbić jajka – połączyć. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z sodą oczyszczoną – zagnieść.

Ciasto podzielić na 3 równe części – każdą z nich rozwałkować i umieścić w blaszkach wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia.

Piec około 15 minut, w temperaturze 160°C (oczywiście każdą należy piec osobno, do zezłocenia)

Wyjąć. Wystudzić.

Masa grysikowa:

Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Na chwilę odstawić, wsypać kaszę, energicznie wymieszać i pogotować do momentu otrzymania konsystencji budyniu. Lekko przestudzić, następnie wlać sok z cytryny – wymieszać.

Podzielić na dwie równe części.

Polewa czekoladowa:

W niedużym garnuszku roztopić masło, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos.

Wykonanie:

Pierwszy blat posmarować powidłami śliwkowymi, wyłożyć połowę masy grysikowej, przykryć drugim blatem, posmarować powidłami śliwkowymi, wyłożyć pozostałą część masy grysikowej, przykryć trzecim blatem i równomiernie rozprowadzić polewę czekoladową.

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przekładane, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *