Delikatne ciasto kokosowo-cytrynowe

Szybki przepis na szybkie, ale naprawdę smaczne ciasto skierowane do miłośników kokosa: delikatny, wręcz bajecznie miękki biszkopt, przełożony lekko kwaskową masą kefirowo-śmietanowo-kokosowo-cyrynową, z wierzchu oprószony podprażonymi na suchej patelni wiórkami – taki chrupiący akcent. Myślę, że fajnie byłoby je urozmaicić na przykład smarując wcześniej blat (który można, ale z umiarem, nasączyć sokiem z cytryny albo i wódką cytrynową) jakimś jasnym dżemem, choćby morelowym lub ananasowym, czego akurat ja nie uczyniłam, ale w przyszłości nie omieszkam 😉

Odsyłam jeszcze do innego cytrynowego, równie piankowo-subtelnego przepisu na Cytrynowy puch

Przepis na delikatne ciasto kokosowo-cytrynowe (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis pochodzi z bloga: http://mojeciacho.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 7,5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa kokosowo-cytrynowa:

  • 0,5 litra kefiru
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 300 g wiórków kokosowych (tych grubszych)
  • 2 galaretki cytrynowe*
  • 2 szklanki wrzątku
  • 7 łyżek cukru pudru

*w wersji wegetariańskiej te na agarze; akurat cytrynowy jest łatwo dostępnym smakiem

Dodatkowo:

  • 100 g podprażonych na patelni wiórków kokosowych (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, potem, małymi porcjami, cały czas miksując, wsypywać cukier, dalej wlać żółtka – połączyć. Na sam koniec wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wlać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 30 minut, w temperaturze 190°C

Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty (w tym, że ta dolna część powinna być trochę grubsza).

Masa kokosowo-cytrynowa:

Wiórki kokosowe zalać kefirem – odstawić na 2h.

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku – schłodzić i wlać do pozostałej masy, gdy stężeją tak w 80%.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, połączyć z tężejącą galaretką, następnie dodać wiórki zalane kefirem – zmiksować (jeśli masa wydawałaby się jeszcze zbyt rzadka, to należy na chwilę włożyć ją do lodówki).

Wykonanie:

Na ten grubszy blat wyłożyć 3/4 masy kokosowo-cytrynowej, przykryć drugim blatem, rozsmarować resztę masy i oprószyć podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.

Schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przekładane, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *