Szybki przepis na szybkie, ale naprawdę smaczne ciasto skierowane do miłośników kokosa: delikatny, wręcz bajecznie miękki biszkopt, przełożony lekko kwaskową masą kefirowo-śmietanowo-kokosowo-cyrynową, z wierzchu oprószony podprażonymi na suchej patelni wiórkami – taki chrupiący akcent. Myślę, że fajnie byłoby je urozmaicić na przykład smarując wcześniej blat (który można, ale z umiarem, nasączyć sokiem z cytryny albo i wódką cytrynową) jakimś jasnym dżemem, choćby morelowym lub ananasowym, czego akurat ja nie uczyniłam, ale w przyszłości nie omieszkam 😉
Odsyłam jeszcze do innego cytrynowego, równie piankowo-subtelnego przepisu na Cytrynowy puch
Przepis na delikatne ciasto kokosowo-cytrynowe (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis pochodzi z bloga: http://mojeciacho.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 7,5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa kokosowo-cytrynowa:
- 0,5 litra kefiru
- 0,5 litra śmietany 30%
- 300 g wiórków kokosowych (tych grubszych)
- 2 galaretki cytrynowe*
- 2 szklanki wrzątku
- 7 łyżek cukru pudru
*w wersji wegetariańskiej te na agarze; akurat cytrynowy jest łatwo dostępnym smakiem
Dodatkowo:
- 100 g podprażonych na patelni wiórków kokosowych (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, potem, małymi porcjami, cały czas miksując, wsypywać cukier, dalej wlać żółtka – połączyć. Na sam koniec wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wlać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 minut, w temperaturze 190°C
Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty (w tym, że ta dolna część powinna być trochę grubsza).
Masa kokosowo-cytrynowa:
Wiórki kokosowe zalać kefirem – odstawić na 2h.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku – schłodzić i wlać do pozostałej masy, gdy stężeją tak w 80%.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, połączyć z tężejącą galaretką, następnie dodać wiórki zalane kefirem – zmiksować (jeśli masa wydawałaby się jeszcze zbyt rzadka, to należy na chwilę włożyć ją do lodówki).
Wykonanie:
Na ten grubszy blat wyłożyć 3/4 masy kokosowo-cytrynowej, przykryć drugim blatem, rozsmarować resztę masy i oprószyć podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.