Najsmaczniejsze i najprostsze ciasto czekoladowe

Już na samym wstępie muszę zaznaczyć, że jest to ciasto warte wypróbowania: po pierwsze dlatego, że jest bardzo proste w wykonaniu, po drugie dlatego, że zawiera składniki zwykle dostępne w domu, po trzecie ponieważ jest ogromne, podzielne: dla całej rodziny i znajomych, po czwarte gdyż w swej prostocie jest po prostu pyszne; a smakuje dość podobnie do popularnego murzynka (jest bardziej mięsiste, trochę cięższe, ale też intensywniej czekoladowe) 😉

UWAGI:

1. Masło musi być naprawdę miękkie, bo jak na jego ilość jest tutaj sporo cukru, więc jeśli będzie twardawe to w trakcie miksowania wyjdzie coś w rodzaju kruszonki (ale trzeba ucierać cierpliwie, do skutku, około 6-7 minut).

2. Nie ma się co zrażać ilością gorzkiego kakao oraz czekolady, ponieważ ciasto nie wychodzi suche, lecz mięciutkie i wilgotne.

3. Bardzo ważne, by do masy maślanej dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem, mieszając je wyłącznie rózgą kuchenną i tylko do momentu połączenia, co pozwoli uniknąć zakalca.

Przepis na ciasto czekoladowe (forma o wymiarach 34x23cm ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 260 g mąki pszennej (tortowej)
  • 35 g gorzkiego kakao
  • 110 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła (miękkiego)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 120 ml śmietany 30%
  • 140 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej – przestudzić.

Masło ubić z cukrem na puszystą masę, po czym cały czas miksując, wbijać jajka, jedno po drugim, dalej dodać aromat waniliowy i wlać strużką przestudzoną czekoladę. Na sam koniec, na zmianę z mlekiem wsypywać przesiane suche składniki (mąkę, gorzkie kakao oraz proszek) – wymieszać ręcznie (przy pomocy rózgi kuchennej), tylko do połączenia się składników.

Ciasto przelać do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Piec około 40 minut (lub trochę dłużej), w temperaturze 165°C

Wyjąć. Wystudzić. Oblać polewą czekoladową (zagotować śmietanę, wrzucić do niej połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos).

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Czekoladowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *