A gdyby tak z okazji Dnia Matki grzybki zamiast serc…?

Wielokrotnie przeglądałam przepis na grzybki, ale jakoś nigdy nie mogłam się zabrać za ich wykonanie, bo przerażał mnie fakt, iż są naprawdę pracochłonne, ale ponieważ wielkimi krokami zbliża się Dzień Matki, to z tej okazji postanowiłam je upiec; właśnie dlatego, że wymagają tyle trudu 😉

Same grzybki to nic innego jak kruchy trójwymiarowy wypiek wypełniony aksamitnym kremem maślano-budyniowym (polecam do jego wykonania użyć tego specjalnego budyniu do ciast i kremów, który jakiś czas temu wypuściło WINIARY, bo jest znacznie lepszy: taki gęsty, gładki, delikatny); ja dodatkowo wzbogaciłam wnętrze o dżem lub konfiturę z owoców leśnych, by pojawił się jakiś kwaśny akcent. Kapelusze są z wierzchu oblane błyszczącą polewą czekoladową, zaś dolna część nóżki obtoczona w suchym maku, co genialnie imituje wygląd zaraz po wyrwaniu z ziemi.

Bo w zasadzie kto powiedział, że to musi być serce? Serce może być też na kartce lub ozdobnej torebce, lecz najważniejsze, by mocno i szczerze biło w piersi, a ten rytm niech przekłada się na piękne słowa i gesty 😉

Przepis na grzybki (około 25 sztuk) (Przepis na samo ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, reszta zmodyfikowana)

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 250 g masła
  • 1 szklanka śmietany 18%

Krem maślano-budyniowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie o smaku śmietankowym
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru (płaskie)

Polewa czekoladowa:

  • 6 kostek mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao

Dodatkowo:

  • dżem o smaku owoców leśnych
  • suchy mak
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Wszystkie składniki wrzucić do miski, zagnieść z nich ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą – schłodzić w lodówce przez 2h.

Wyjąć. Rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrajać:

1. Kapelusze przy pomocy szklanki – potem nałożyć je na zewnętrzną część małych foremek do babeczek (foremki trzeba wcześniej posmarować masłem i oprószyć mąką) i uformować tak, by kształtem przypominały półkoliste kapelusze.

2. Spody foremką do babeczek, a na środku (najlepiej nakrętką od wódki) zrobić dziurkę na nóżkę.

3. Nóżki uformować ze skrawków; należy pamiętać, że jeden koniec musi być węższy, by pasował do otworu w spodzie kapelusza. Następnie dolną część posmarować białkiem i obtoczyć w maku (ma przypominać ubrudzone ziemią nóżki grzybów).

Piec około 20 minut, w temperaturze 180°C (muszą się delikatnie zezłocić)

Krem maślano-budyniowy:

2 szklanki mleka zagotować z cukrem, po czym wlać rozprowadzone w pozostałej szklance budynie. Do ciepłego budyniu wrzucić masło i zmiksować na gładki krem.

Wykonanie:

Kapelusze grzybów napełnić najpierw 1 łyżeczką dżemu, a następnie kremem. Zamknąć spodami, a do otworków wsunąć nóżki. Kapelusze pokryć z wierzchu polewą czekoladową (powstałą z zagotowania podanych składników).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Ciasteczka, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *