Grzybki grzybkami, ciastka ciastkami, ale ja mojej mamie chciałam zawieźć coś większego, bardziej eleganckiego, podzielnego, tortowego, więc gdy ujrzałam pierwszy rozłożony w tym roku stragan ze świeżymi, pachnącymi latem truskawkami, od razu pomyślałam o mięsistym (w żadnym wypadku gliniastym), mocno czekoladowym cieście nasączonym ostatnio nabytym likierem o smaku mango (jest naprawdę bardzo owocowy), przełożonym gęstym kremem z dodatkiem Nutelli, z całą masą czerwoniutkich, soczystych truskawek właśnie, zalanych wiśniową galaretką 😉
Dodatkowo postanowiłam umieścić tutaj listę wszystkich dostępnych na blogu tortów oraz ciast tortowych, które z całego serca polecam na te większe i mniejsze okazje 😉
Przepis na letni tort: czekoladowy z truskawkami zalanymi galaretką (tortownica o średnicy 27 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty: podwoiłam składniki na ciasto, dodałam krem)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka gorzkiego kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 140 ml oleju słonecznikowego
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
Krem czekoladowy:
- 400 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki Nutelli
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 fixy do śmietany
Dodatkowo:
- 4 galaretki o smaku wiśniowym: każda na 500 ml wody (rozpuszczone w 6 szklankach wrzątku – szklanka o pojemności 250 ml)
- 500 g świeżych truskawek
- likier o smaku mango
*w wersji wegetariańskiej należy oczywiście użyć galaretki z karagenu lub agaru – akurat wiśniowy jest łatwo dostępnym smakiem, podobnie jak truskawkowy
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać. Do gorącego wrzucić połamaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia – ostudzić.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną masę, po czym wlać olej, śmietanę i aromat – zmiksować, potem, cały czas miksując dodać wystudzone mleko.
Następnie wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao, sodą oraz proszkiem – krótko wymieszać ręcznie, szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelać do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 35-45 minut, w temperaturze 160°C (do tzw. suchego patyczka: więc może być nawet trochę dłużej – trzeba sprawdzać)
Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty (jeśli ciasto wyrośnie z górką należy ją ściąć – dla wyrównania).
Pierwszy blat nasączyć likierem o smaku mango, dalej rozsmarować czekoladowy krem (kremówkę ubić na sztywno z fixami, dodać serek mascarpone, Nutellę i dosłodzić cukrem pudrem – wymieszać), przykryć drugim blatem (który od spodu – nie z wierzchu, gdzie będzie lana galaretka, również należy nasączyć likierem), poukładać pokrojone truskawki i zalać dobrze tężejącą galaretką (gdy będzie zbyt płynna wsiąknie w ciasto) – schłodzić.
Przepisy na inne wyśmienite torty i ciasta tortowe:
1. Elegancki Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake)
2. Delikatny tort waniliowy z truskawkami
4. Piętrowy tort mocno czekoladowy z malinami
5. Tort śmietankowo-jeżynowy z bezami
7. Przepyszny torcik agrestowy
10. Musowy tort potrójnie czekoladowy
12. Halloweenowy tort piernikowy z kremem dyniowym
15. Mini torcik urodzinowy (obklejony czekoladowymi paluszkami)
16. Marchewkowy torcik z orzechami włoskimi i śliwkowymi powidłami
17. Torta alla Gianduia (Nutella cake)
18. Ciasto tortowe w postaci kostki hiszpańskiej
20. Leśny mech prawie jak tort
25. Coś wytrawnego: tort ziemniaczano-pieczarkowy