Jest taki skwar, że ledwo żyję… NIENAWIDZĘ UPAŁÓW, bo źle się wtedy czuję; pewnie jakbym się dobrze albo chociaż przyzwoicie czuła to nie darzyłabym ich tak skrajną niechęcią. Jedyny plus jest taki, że ciasto drożdżowe fajnie wyrasta, więc postanowiłam to wykorzystać i upiec ogromną blachę wyjątkowo puchatego oraz mięciutkiego, bo z dodatkiem maślanki. Autorka sugeruje piec w formie o wymiarach 33x25cm – wtedy jest naprawdę wysokie, wręcz wychodzi z blaszki, ale mi zależało na tym, by dać więcej zakupionych, u stojącej tuż przy lesie babuleńki (doprawdy nie wiem skąd one mają tyle siły, by już po 4.00 rano latać i schylać się wśród drzew, a potem resztę dnia tkwić przy ruchliwej szosie i czekać aż ktoś to nabędzie), szalenie, odurzająco pachnących jagód, które sowicie zasypałam słodką i chrupiącą kruszonką (podwoiłam składniki), toteż wsadziłam je do większej, mianowicie 40x30cm – nie żałuję, bo i tak wyszło bardzo okazałe, a do tego z masą tych fioletowych cudeniek.
Polecam, polecam, polecam i jeszcze raz polecam, a ja tymczasem, korzystając z chwili, że to wstrętne słońce zaszło, idę w łąki sfotografować magiczne zielska wszelakie 😉
Przepis na ciasto drożdżowe z jagodami (blacha o wymiarach 33x25cm; ja piekłam w większej, mianowicie 40×30 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
- 4 i 1/4 do 4,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 14 g drożdży suchych
- 200 ml maślanki lub kefiru
- 90 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 3 duże jajka
- 1 żółtko
- 0,5 szklanki + 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Kruszonka:
- 90 g mąki pszennej (tortowej)
- 50 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 60 g masła
Dodatkowo:
- 500 g jagód
- 2 łyżki masła (roztopionego i przestudzonego)
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec wlewając roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać do momentu aż stanie się miękkie i elastyczne. Uformować je w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.
Po upływie wskazanego czasu wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i wypełnić nim wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia wysoką na 6cm formę o wymiarach 33x25cm. Powierzchnię ciasta posmarować roztopionymi 2 łyżkami masła, posypać jagodami i kruszonką, potem ponownie odstawić pod przykryciem na 1,5 h do wyrośnięcia.
Piec około 35 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka i zarumienienia się kruszonki), następnie wyłączyć piekarnik, delikatnie uchylić drzwiczki i zostawić w nim do całkowitego wystudzenia.