Ten tort jest chyba wszystkim, co może sobie tylko wymarzyć osoba lubiąca czekoladę: puchate, mięciutkie, nasączone wiśniówką kakaowe biszkopty (absolutnie nie przesuszone!), konfitura wiśniowa, aksamitny, maślany krem czekoladowy, kandyzowane wiśnie, wiórki z gorzkiej czekolady – no czegóż chcieć więcej? 😉
Wykwintny. Niezbyt słodki, ale hojny w smaku.
Doskonały na wszelkie uroczystości.
Przepis na tort węgierski (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
Biszkopt:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
- 400 g gorzkiej czekolady
- 400 g masła (miękkiego)
- 0,5 szklanki cukru
- 200 ml mleka
Dodatkowo:
- 500-600 g mrożonych wiśni + 0,5 szklanki cukru (zastąpiłam 1 słoikiem konfitury wiśniowej)
- wiśniówka (do nasączenia)
- gorzka czekolada
- kandyzowane wiśnie
Sposób przygotowania:
Białka ubić z cukrem na sztywno, cały czas miksując dodać żółtka, potem olej i wodę. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą.
Piec około 25 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić. Zdjąć papier z biszkoptu i podzielić go na 3 blaty.
Następnie przygotować krem czekoladowy: mleko podgrzać z połamaną na kostki czekoladą do momentu aż utworzy się gładki sos – zdjąć z palnika i wystudzić. Masło ubić z cukrem na puch, po czym wlać do niego chłodną czekoladę – zmiksować.
Wykonanie:
Pierwszy blat nasączyć wiśniówką, posmarować konfiturą wiśniową (lub wcześniej rozmrożonymi wiśniami zagotowanymi z cukrem przez około 10 minut – potem trzeba je odsączyć z nadmiaru soku), rozsmarować na niej 1/3 kremu, przycisnąć drugim blatem, nasączyć wiśniówką, wyłożyć konfiturę i 1/3 kremu, przykryć ostatnim blatem, ponownie nasączyć i wierzch oraz boki posmarować pozostałym kremem, zostawiając trochę na wykonanie dekoracyjnych kwiatuszków, na których należy ułożyć kandyzowane wiśnie. Boki dodatkowo oprószyć wiórkami z gorzkiej czekolady – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.