Tort węgierski

Ten tort jest chyba wszystkim, co może sobie tylko wymarzyć osoba lubiąca czekoladę: puchate, mięciutkie, nasączone wiśniówką kakaowe biszkopty (absolutnie nie przesuszone!), konfitura wiśniowa, aksamitny, maślany krem czekoladowy, kandyzowane wiśnie, wiórki z gorzkiej czekolady – no czegóż chcieć więcej? 😉

Wykwintny. Niezbyt słodki, ale hojny w smaku.

Doskonały na wszelkie uroczystości.

Przepis na tort węgierski (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Biszkopt:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 400 g masła (miękkiego)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 ml mleka

Dodatkowo:

  • 500-600 g mrożonych wiśni + 0,5 szklanki cukru (zastąpiłam 1 słoikiem konfitury wiśniowej)
  • wiśniówka (do nasączenia)
  • gorzka czekolada
  • kandyzowane wiśnie

Sposób przygotowania:

Białka ubić z cukrem na sztywno, cały czas miksując dodać żółtka, potem olej i wodę. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą.

Piec około 25 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić. Zdjąć papier z biszkoptu i podzielić go na 3 blaty.

Następnie przygotować krem czekoladowy: mleko podgrzać z połamaną na kostki czekoladą do momentu aż utworzy się gładki sos – zdjąć z palnika i wystudzić. Masło ubić z cukrem na puch, po czym wlać do niego chłodną czekoladę – zmiksować.

Wykonanie:

Pierwszy blat nasączyć wiśniówką, posmarować konfiturą wiśniową (lub wcześniej rozmrożonymi wiśniami zagotowanymi z cukrem przez około 10 minut – potem trzeba je odsączyć z nadmiaru soku), rozsmarować na niej 1/3 kremu, przycisnąć drugim blatem, nasączyć wiśniówką, wyłożyć konfiturę i 1/3 kremu, przykryć ostatnim blatem, ponownie nasączyć i wierzch oraz boki posmarować pozostałym kremem, zostawiając trochę na wykonanie dekoracyjnych kwiatuszków, na których należy ułożyć kandyzowane wiśnie. Boki dodatkowo oprószyć wiórkami z gorzkiej czekolady – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy, Torty i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *