Ciasto dla miłośników białej czekolady, kokosa i pralinek Raffaello; w kształcie eleganckiego, niezbyt wysokiego torcika, na puszystym, naponczowanym sokiem z cytryny biszkopcie (dla urozmaicenia można jeszcze posmarować dżemem ananasowym lub morelowym), z przypominającą konsystencją ptasie mleczko pianką oraz słodką polewą 😉
Przepis na Raffaello (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, a na masę z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
Biszkopt jasny:
- 1/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 2,5 jajka
- szczypta soli
Masa Raffaello:
- 500 ml śmietany 36%
- 250 g białej czekolady
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 pełne łyżki żelatyny
- 75 ml wrzątku
*w wersji wegetariańskiej żelatynę należy zastąpić agarem
Polewa z białej czekolady:
- 150 g białej czekolady
- 5 łyżek śmietany 36%
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- pralinki Raffello
- wiórki kokosowe
- sok wyciśnięty z 1 cytryny + 0,5 szklanki wody + 1 łyżeczka cukru (na poncz)
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier, następnie, cały czas miksując wlać żółtka. Na sam koniec masę jajeczną wymieszać ręcznie, szpatułką, z przesianymi mąkami.
Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 35 minut, w temperaturze 170°C (do suchego patyczka)
Wystudzić. Wyjąć z formy. Usunąć papier. Ponownie umieścić w tortownicy. Naponczować.
Masa Raffaello:
Kremówkę podgrzać w rondelku do momentu aż zacznie parować (nie wrzeć), zdjąć ją z palnika i wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę – chwilę odczekać, wymieszać na gładki sos, wystudzić i wstawić do lodówki na 4h.
Mleczko kokosowe również wstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku – wystudzić.
Schłodzoną kremówkę ubić do konsystencji gęstego musu, potem dodać mleczko kokosowe, połączyć, i cały czas miksując, wlać cienkim strumyczkiem wystudzoną żelatynę.
Odczekać kilka minut aż masa zacznie tężeć.
Wykonanie:
Tężejącą masę przełożyć na biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki na 2-3h.
Ciasto oblać z wierzchu polewą z białej czekolady (podgrzać kremówkę z masłem, po czym wrzucić połamaną na kostki czekoladę i wymieszać na gładki sos), oprószyć wiórkami kokosowymi i ozdobić pralinkami Raffaello.