Torcik Raffaello – wyraża więcej niż tysiąc słów

Ciasto dla miłośników białej czekolady, kokosa i pralinek Raffaello; w kształcie eleganckiego, niezbyt wysokiego torcika, na puszystym, naponczowanym sokiem z cytryny biszkopcie (dla urozmaicenia można jeszcze posmarować dżemem ananasowym lub morelowym), z przypominającą konsystencją ptasie mleczko pianką oraz słodką polewą 😉

Przepis na Raffaello (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, a na masę z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 1/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2,5 jajka
  • szczypta soli

Masa Raffaello:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 250 g białej czekolady
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 pełne łyżki żelatyny
  • 75 ml wrzątku

*w wersji wegetariańskiej żelatynę należy zastąpić agarem

Polewa z białej czekolady:

  • 150 g białej czekolady
  • 5 łyżek śmietany 36%
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • pralinki Raffello
  • wiórki kokosowe
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny + 0,5 szklanki wody + 1 łyżeczka cukru (na poncz)

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Białka ubić ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier, następnie, cały czas miksując wlać żółtka. Na sam koniec masę jajeczną wymieszać ręcznie, szpatułką, z przesianymi mąkami.

Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 35 minut, w temperaturze 170°C (do suchego patyczka)

Wystudzić. Wyjąć z formy. Usunąć papier. Ponownie umieścić w tortownicy. Naponczować.

Masa Raffaello:

Kremówkę podgrzać w rondelku do momentu aż zacznie parować (nie wrzeć), zdjąć ją z palnika i wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę – chwilę odczekać, wymieszać na gładki sos, wystudzić i wstawić do lodówki na 4h.

Mleczko kokosowe również wstawić do lodówki.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku – wystudzić.

Schłodzoną kremówkę ubić do konsystencji gęstego musu, potem dodać mleczko kokosowe, połączyć, i cały czas miksując, wlać cienkim strumyczkiem wystudzoną żelatynę.

Odczekać kilka minut aż masa zacznie tężeć.

Wykonanie:

Tężejącą masę przełożyć na biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki na 2-3h.

Ciasto oblać z wierzchu polewą z białej czekolady (podgrzać kremówkę z masłem, po czym wrzucić połamaną na kostki czekoladę i wymieszać na gładki sos), oprószyć wiórkami kokosowymi i ozdobić pralinkami Raffaello.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Bez kategorii, Torty i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *