Tak na dobry początek przyjemnie słonecznego, złotego, jesiennego tygodnia (bo to jest przyjemne, bowiem nie natrętne słońce) coś minimalistycznego, na kilka kęsów podzielonych niewielkim widelczykiem, w piękny wieczór, w miłym towarzystwie – babeczki kawowo-chałwowe: mięciutkie, lekkie, wilgotne ciasto czekoladowe o smaku kawowym nadziane kwaskową konfiturą wiśniową, przykryte wspaniałym, delikatnym kremem chałwowym.
Do wykonania już dziś, bo są po prostu nieziemskie 😉
Przepis na babeczki kawowo-chałwowe z wiśniami (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; dodałam konfiturę wiśniową)
Składniki:
- 140 g mąki pszennej (tortowej)
- 30 g gorzkiego kakao
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 80 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej)
- 3/4 szklanki cukru
- 90 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka likieru kawowego (lub aromatu waniliowego)
Krem chałwowy:
- 300 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 200 g chałwy waniliowej
Dodatkowo:
- konfitura wiśniowa
- pokruszona chałwa
Sposób przygotowania:
Wieczór wcześniej śmietanę 36% przelać do małego garnuszka, dodać do niej posiekaną chałwę. Podgrzewać, mieszając często, do rozpuszczenia się chałwy i otrzymania sosu o gładkiej konsystencji – wystudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez całą noc.
W misce wymieszać: mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Przesiać i odłożyć na bok.
Do drugiej miski wbić jajka, wsypać cukier, wlać mleko, olej, likier kawowy i roztopioną gorzką czekoladę. Wymieszać ręcznie, przy pomocy rózgi kuchennej.
Do mokrych składników dodać przesiane składniki suche – wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników.
Papilotki do muffinek wypełnić ciastem prawie do pełna.
Piec około 25 minut, w temperaturze 170°C (do suchego patyczka)
Wyjąć. Wystudzić. Wydrążyć od góry i nadziać konfiturą wiśniową.
Przed samą dekoracją babeczek wyciągnąć z lodówki zimny sos chałwowy i serek mascarpone – zmiksować do otrzymania gęstego kremu.
Worek cukierniczy napełnić kremem i udekorować nim babeczki.
Z wierzchu oprószyć je chałwą.
Przechowywać w lodówce.