Ciasto „góra lodowa”

Tydzień, który rozpoczął się doprawdy lodowato, otworzę ciastem o równie lodowej nazwie, mianowicie: „góra lodowa”, czyli 2 mięciutkie, bardzo puszyste blaty kakaowego biszkoptu nasączone kawą, posmarowane dżemem o smaku owoców leśnych, przełożone kremem karpatkowym i zwieńczone uroczo powbijanymi biszkoptami, pomiędzy którymi znajduje się przesłodki krem z mleka w proszku, a nawet dwa kremy: w wersji mlecznej i w wersji kakaowej.

Zważywszy na naprawdę słodki wierzch to propozycja dla stuprocentowych łasuchów albo dla tych, którym drastycznie spadł poziom cukru 😉

Ciasto na stole bez wątpienia prezentuje się oryginalnie, do tego wbrew pozorom wcale nie jest jakoś szczególnie pracochłonne – warto spróbować!

Przepis na górę lodową (forma o średnicy 20×20 cm ) (Przepis pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/; zmieniłam proporcje na krem i dodałam dżem)

Składniki:

Kakaowy biszkopt:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem karpatkowy:

  • 2 opakowania kremu do karpatki bez gotowania (jedno opakowanie na 400 ml mleka)
  • 600 ml mleka 3,2% (schłodzonego)
  • 225 g masła  (miękkiego)

Krem z mleka w proszku:

  • 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 250 g masła 
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Dodatkowo:

  • poncz: 2 łyżeczki kawy + 2 łyżeczki cukru rozpuszczone we wrzątku
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 1 słoik dżemu o smaku owoców leśnych

Sposób przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, dodawać cukier, a gdy piana będzie już sztywna i lśniąca wlać żółtka – zmiksować. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz z gorzkim kakao – wymieszać.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.

Piec około 30 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty. Pierwszy blat nasączyć kawowym ponczem i posmarować dżemem o smaku owoców leśnych, na który należy wyłożyć krem karpatkowy (uprzednio odłożyć kilka łyżek na posmarowanie wierzchu): krem z paczki zmiksować ze schłodzonym mlekiem do gęstości, dalej połączyć z masłem aż stanie się aksamitny. Przycisnąć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć kawą, posmarować odłożonym kremem i powciskać w niego przekrojone na pół biszkopty. Biszkopty z wierzchu delikatnie  posmarować pędzelkiem zamoczonym w kawie, po czym zabrać się za przygotowanie kremu z mleka w proszku: masło zagotować z wodą oraz z cukrem. Wystudzić. Wsypać 2 szklanki mleka w proszku – zmiksować. Masę podzielić na pół. Do pierwszej połowy wmieszać 2 łyżki mleka w proszku, a do drugiej gorzkie kakao. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką pomiędzy biszkopty. Schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekładane, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *