Tydzień, który rozpoczął się doprawdy lodowato, otworzę ciastem o równie lodowej nazwie, mianowicie: „góra lodowa”, czyli 2 mięciutkie, bardzo puszyste blaty kakaowego biszkoptu nasączone kawą, posmarowane dżemem o smaku owoców leśnych, przełożone kremem karpatkowym i zwieńczone uroczo powbijanymi biszkoptami, pomiędzy którymi znajduje się przesłodki krem z mleka w proszku, a nawet dwa kremy: w wersji mlecznej i w wersji kakaowej.
Zważywszy na naprawdę słodki wierzch to propozycja dla stuprocentowych łasuchów albo dla tych, którym drastycznie spadł poziom cukru 😉
Ciasto na stole bez wątpienia prezentuje się oryginalnie, do tego wbrew pozorom wcale nie jest jakoś szczególnie pracochłonne – warto spróbować!
Przepis na górę lodową (forma o średnicy 20×20 cm ) (Przepis pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/; zmieniłam proporcje na krem i dodałam dżem)
Składniki:
Kakaowy biszkopt:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem karpatkowy:
- 2 opakowania kremu do karpatki bez gotowania (jedno opakowanie na 400 ml mleka)
- 600 ml mleka 3,2% (schłodzonego)
- 225 g masła (miękkiego)
Krem z mleka w proszku:
- 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki wody
- 250 g masła
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Dodatkowo:
- poncz: 2 łyżeczki kawy + 2 łyżeczki cukru rozpuszczone we wrzątku
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 1 słoik dżemu o smaku owoców leśnych
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, dodawać cukier, a gdy piana będzie już sztywna i lśniąca wlać żółtka – zmiksować. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz z gorzkim kakao – wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Piec około 30 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty. Pierwszy blat nasączyć kawowym ponczem i posmarować dżemem o smaku owoców leśnych, na który należy wyłożyć krem karpatkowy (uprzednio odłożyć kilka łyżek na posmarowanie wierzchu): krem z paczki zmiksować ze schłodzonym mlekiem do gęstości, dalej połączyć z masłem aż stanie się aksamitny. Przycisnąć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć kawą, posmarować odłożonym kremem i powciskać w niego przekrojone na pół biszkopty. Biszkopty z wierzchu delikatnie posmarować pędzelkiem zamoczonym w kawie, po czym zabrać się za przygotowanie kremu z mleka w proszku: masło zagotować z wodą oraz z cukrem. Wystudzić. Wsypać 2 szklanki mleka w proszku – zmiksować. Masę podzielić na pół. Do pierwszej połowy wmieszać 2 łyżki mleka w proszku, a do drugiej gorzkie kakao. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką pomiędzy biszkopty. Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.