Idąc za ciosem świątecznych miodowo-orzechowych klimatów proponuję szybciutki i nieskomplikowany przepis na bardzo smaczne ciasteczka w kształcie rogalików. Ciasto jest dość klejące, jednak ja w trakcie formowania starałam się użyć jak najmniej dodatkowej mąki, ponieważ nie chciałam, by stały się twarde po upieczeniu i udało mi się, bo są naprawdę mięciutkie, z dobrze wyczuwalnym smakiem masła oraz miodu, do tego oblane czekoladą i obtoczone w ulubionych orzechach 😉
Doskonałe zarówno na bożonarodzeniowy stół, jak i na dzień powszedni – do popołudniowej bądź wieczornej herbaty 😉
Przepis na miodowe rogaliki z czekoladą i orzechami (mi wyszło 40 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/ )
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 30 g masła
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 5-6 łyżek miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
- posiekane orzechy (wedle uznania: włoskie, laskowe, arachidowe, nerkowce, pinii, itd.)
Sposób przygotowania:
Masło i miód zagotować w rondelku, lekko wystudzić i wymieszać z mąką przesianą z sodą. Następnie wbić jajko i zagnieść ciasto, z którego należy odrywać po kawałku i ręcznie formować rogaliki (jeśli będzie się za bardzo kleiło można dodać trochę mąki).
Piec około 10-12 minut, w temperaturze 200°C (aż się zarumienią).
Wyjąć. Oblać z wierzchu do połowy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą z mlekiem i obtoczyć w posiekanych orzechach.