Miodowe rogaliki z czekoladą i orzechami

Idąc za ciosem świątecznych miodowo-orzechowych klimatów proponuję szybciutki i nieskomplikowany przepis na bardzo smaczne ciasteczka w kształcie rogalików. Ciasto jest dość klejące, jednak ja w trakcie formowania starałam się użyć jak najmniej dodatkowej mąki, ponieważ nie chciałam, by stały się twarde po upieczeniu i udało mi się, bo są naprawdę mięciutkie, z dobrze wyczuwalnym smakiem masła oraz miodu, do tego oblane czekoladą i obtoczone w ulubionych orzechach 😉

Doskonałe zarówno na bożonarodzeniowy stół, jak i na dzień powszedni – do popołudniowej bądź wieczornej herbaty 😉

Przepis na miodowe rogaliki z czekoladą i orzechami (mi wyszło 40 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/ )

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 30 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • posiekane orzechy (wedle uznania: włoskie, laskowe, arachidowe, nerkowce, pinii, itd.)

Sposób przygotowania:

Masło i miód zagotować w rondelku, lekko wystudzić i wymieszać z mąką przesianą z sodą. Następnie wbić jajko i zagnieść ciasto, z którego należy odrywać po kawałku i ręcznie formować rogaliki (jeśli będzie się za bardzo kleiło można dodać trochę mąki).

Piec około 10-12 minut, w temperaturze 200°C (aż się zarumienią).

Wyjąć. Oblać z wierzchu do połowy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą z mlekiem i obtoczyć w posiekanych orzechach.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Rogaliki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *