Sernik z masą orzechową

Sylwester kojarzy się raczej z ciastami kremowymi, tortowymi, mocno naponczowanymi, z galaretką, z owocami i przepis na takie prawdopodobnie również umieszczę na blogu (być może uda mi się i na takie w wersji wege), ale myślę, że akurat sernik jest odpowiedni na każdą okazję, stąd dzisiaj szybciutko dodaję jego zimowo-imprezową wersję 😉

Ten sernik jest wyśmienicie kremowy, waniliowo-orzechowy, z fantastycznym kruchym spodem orzechowym i nie mniej genialną masą miodowo-orzechową, która stanowi jego serce.

Odpowiednio słodki, jasny, gładki, delikatny, równy jak stół, do tego nie pęka i idealnie się kroi.

Polecam 😉

Przepis na sernik z masą orzechową (blacha o wymiarach 34x25cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; zamiast spodu ciasteczkowego wykorzystałam ciasto z przepisu na śnieżne kule, zwiększyłam również proporcje i takie też podaję – autorka upiekła sernik w tortownicy, a ja w prostokątnej blaszce)

Składniki:

Spód:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 230 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukry cynamonowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Masa orzechowa:

  • 3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1,5 szklanki miodu (oryginalnie golden syrupu)
  • 2/3 szklanki roztopionego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (dwukrotnie przemielonego)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 5, 5 jajek
  • 2,5 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • trochę więcej niż 3/4 szklanki śmietany 36%
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Składniki na spód szybko zagnieść i wylepić ciastem wcześniej wyłożony papierem do pieczenia spód blaszki.

Podpiec około 15-18 minut, w temperaturze 180°C (musi się lekko zarumienić).

W tym czasie przygotować masę orzechową.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w garnku i podgrzewać na wolnym ogniu do zgęstnienia (trwa to około 10 minut).

Masę orzechową wylać na podpieczony spód, równomiernie rozprowadzić, odstawić na bok i wykonać masę serową, w której wystarczy po prostu niezbyt długo (by uniknąć napowietrzenia) zmiksować wszystkie składniki.

Tak przygotowaną masę serową wylać na masę orzechową.

Piec 1h, w temperaturze 175°C (może to trwać chwilę dłużej; sernik musi być z wierzchu dobrze ścięty i sprężysty).

Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, po czym wstawić do lodówki na całą noc.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *