Sylwester kojarzy się raczej z ciastami kremowymi, tortowymi, mocno naponczowanymi, z galaretką, z owocami i przepis na takie prawdopodobnie również umieszczę na blogu (być może uda mi się i na takie w wersji wege), ale myślę, że akurat sernik jest odpowiedni na każdą okazję, stąd dzisiaj szybciutko dodaję jego zimowo-imprezową wersję 😉
Ten sernik jest wyśmienicie kremowy, waniliowo-orzechowy, z fantastycznym kruchym spodem orzechowym i nie mniej genialną masą miodowo-orzechową, która stanowi jego serce.
Odpowiednio słodki, jasny, gładki, delikatny, równy jak stół, do tego nie pęka i idealnie się kroi.
Polecam 😉
Przepis na sernik z masą orzechową (blacha o wymiarach 34x25cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; zamiast spodu ciasteczkowego wykorzystałam ciasto z przepisu na śnieżne kule, zwiększyłam również proporcje i takie też podaję – autorka upiekła sernik w tortownicy, a ja w prostokątnej blaszce)
Składniki:
Spód:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 230 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukry cynamonowego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Masa orzechowa:
- 3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1,5 szklanki miodu (oryginalnie golden syrupu)
- 2/3 szklanki roztopionego masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (dwukrotnie przemielonego)
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 5, 5 jajek
- 2,5 łyżki mąki pszennej (tortowej)
- trochę więcej niż 3/4 szklanki śmietany 36%
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
Składniki na spód szybko zagnieść i wylepić ciastem wcześniej wyłożony papierem do pieczenia spód blaszki.
Podpiec około 15-18 minut, w temperaturze 180°C (musi się lekko zarumienić).
W tym czasie przygotować masę orzechową.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w garnku i podgrzewać na wolnym ogniu do zgęstnienia (trwa to około 10 minut).
Masę orzechową wylać na podpieczony spód, równomiernie rozprowadzić, odstawić na bok i wykonać masę serową, w której wystarczy po prostu niezbyt długo (by uniknąć napowietrzenia) zmiksować wszystkie składniki.
Tak przygotowaną masę serową wylać na masę orzechową.
Piec 1h, w temperaturze 175°C (może to trwać chwilę dłużej; sernik musi być z wierzchu dobrze ścięty i sprężysty).
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, po czym wstawić do lodówki na całą noc.