Torcik biały Lion

Miałam ochotę upiec jakieś ciasto inspirowane popularnymi słodyczami – wybór padł na batony „Lion”, ale te białe. Mimo wszystko nie chciałam, by wypiek był nazbyt słodki, więc starałam się tę słodycz jakoś stonować i udało mi się, bo ciasto jest słodkie, jednak w przyjemny sposób.

Nadałam mu bardziej wytworny kształt, stąd wygląda jak tort i choć składa się z 2 blatów, to wcale nie należy do niskich.

Biszkopty są mięciutkie, wilgotne od likieru, przełożone warstwą kajmakową wymieszaną z płatkami śniadaniowymi „Kangus” oraz aksamitnym, wręcz musowym kremem wykonanym na bazie śmietany, serka mascarpone i białej czekolady, a sam wierzch jest oczywiście ozdobiony batonami „Lion”.

Tort jest naprawdę delikatny i pyszny (a schłodzony smakuje najlepiej), do tego wspaniale się kroi i wbrew pozorom nie wymaga ogromnego nakładu pracy.

Polecam 😉

Przepis na torcik biały Lion (tortownica o średnicy 23 cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, reszta autorska)

Składniki:

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Krem z białą czekoladą:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g białej czekolady
  • 3 fixy do śmietany

Warstwa kajmakowa:

  • 400 g orzechowej masy kajmakowej 
  • 4 garstki płatków śniadaniowych „Kangus”

Dodatkowo:

  • likier z białej czekolady (może być też orzechowy)
  • 4 białe batony „Lion”

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Białka ubić ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier, następnie, cały czas miksując wlać żółtka. Na sam koniec masę jajeczną wymieszać ręcznie, szpatułką, z przesianymi mąkami.

Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170°C

Wystudzić. Przekroić na 2 blaty.

Krem z białą czekoladą:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej – lekko wystudzić.

Śmietanę ubić z serkiem mascarpone oraz fixami na sztywno, po czym wlać białą czekoladę – zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Warstwa kajmakowa:

Masę kajmakową energicznie wymieszać w misce (żeby nie była tak gęsta) i delikatnie wmieszać do niej płatki „Kangus”.

Wykonanie:

Pierwszy blat nasączyć likierem z białej czekolady (lub orzechowym), wyłożyć warstwę kajmakową, na niej równomiernie rozprowadzić 3/4 kremu z białą czekoladą, przykryć drugim blatem, nasączyć go likierem, wierzch posmarować pozostałym kremem i ozdobić pokrojonymi w plasterki białymi batonami „Lion”.

Schłodzić przez noc w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Torty i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *