Miałam ochotę upiec jakieś ciasto inspirowane popularnymi słodyczami – wybór padł na batony „Lion”, ale te białe. Mimo wszystko nie chciałam, by wypiek był nazbyt słodki, więc starałam się tę słodycz jakoś stonować i udało mi się, bo ciasto jest słodkie, jednak w przyjemny sposób.
Nadałam mu bardziej wytworny kształt, stąd wygląda jak tort i choć składa się z 2 blatów, to wcale nie należy do niskich.
Biszkopty są mięciutkie, wilgotne od likieru, przełożone warstwą kajmakową wymieszaną z płatkami śniadaniowymi „Kangus” oraz aksamitnym, wręcz musowym kremem wykonanym na bazie śmietany, serka mascarpone i białej czekolady, a sam wierzch jest oczywiście ozdobiony batonami „Lion”.
Tort jest naprawdę delikatny i pyszny (a schłodzony smakuje najlepiej), do tego wspaniale się kroi i wbrew pozorom nie wymaga ogromnego nakładu pracy.
Polecam 😉
Przepis na torcik biały Lion (tortownica o średnicy 23 cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, reszta autorska)
Składniki:
Biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- szczypta soli
Krem z białą czekoladą:
- 400 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 250 g białej czekolady
- 3 fixy do śmietany
Warstwa kajmakowa:
- 400 g orzechowej masy kajmakowej
- 4 garstki płatków śniadaniowych „Kangus”
Dodatkowo:
- likier z białej czekolady (może być też orzechowy)
- 4 białe batony „Lion”
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier, następnie, cały czas miksując wlać żółtka. Na sam koniec masę jajeczną wymieszać ręcznie, szpatułką, z przesianymi mąkami.
Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170°C
Wystudzić. Przekroić na 2 blaty.
Krem z białą czekoladą:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej – lekko wystudzić.
Śmietanę ubić z serkiem mascarpone oraz fixami na sztywno, po czym wlać białą czekoladę – zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Warstwa kajmakowa:
Masę kajmakową energicznie wymieszać w misce (żeby nie była tak gęsta) i delikatnie wmieszać do niej płatki „Kangus”.
Wykonanie:
Pierwszy blat nasączyć likierem z białej czekolady (lub orzechowym), wyłożyć warstwę kajmakową, na niej równomiernie rozprowadzić 3/4 kremu z białą czekoladą, przykryć drugim blatem, nasączyć go likierem, wierzch posmarować pozostałym kremem i ozdobić pokrojonymi w plasterki białymi batonami „Lion”.
Schłodzić przez noc w lodówce.