Niebawem, bo już 8 lutego Tłusty Czwartek, więc tym razem podam przepis na coś fajnego trochę wcześniej niż w ten sam dzień albo dzień przed xD
Napisałam, że jest to coś fajnego, bo nie wymaga smażenia w hektolitrach tłuszczu (jakoś mnie to i przeraża i obrzydza), co jest niestety nieuniknione przy tradycyjnych pączkach, a chodzi o pieczone w piekarniku drożdżowe donuty (te przyciągające wzrok kolorowe pączki z dziurką, które zawsze policjanci, siedząc w radiowozie lub na komisariacie, jadają w amerykańskich filmach).
To wspaniała i bezproblemowa alternatywa dla klasycznych wypieków; i choć nie są tak puszyste i nasiąknięte tłuszczem, lecz bardziej sprężyste i treściwe (należy też pamiętać, że to ciasto drożdżowe, więc miękkość zachowują przez max 2 dni; ale nie da się ukryć, że najlepsze są w dniu, w którym zostały upieczone), to są naprawdę przepyszne, do tego można je ozdobić na wiele sposobów; ja wykorzystałam kajmak, gorzką i białą czekoladę, lukier cytrynowy, wiórki kokosowe, orzechy włoskie oraz cukrowe posypki.
Polecam 😉
Inne wypieki na Tłusty Czwartek dostępne na blogu:
- Muffinowe pączki
- Pieczone pączki z konfiturą wiśniową, lukrem i kandyzowaną skórką
- Semlor – szwedzkie bułeczki z nadzieniem migdałowym i bitą śmietaną
- Papanasi – rumuńskie pączki serowe z bitą śmietaną i konfiturą jagodową
- Wegańskie, bezglutenowe, kukurydziano-ryżowe pączusie z dżemem figowym i deserem kokosowym
Przepis na donuty pieczone w piekarniku (24 sporej wielkości sztuki) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 5 szklanek mąki pszennej (tortowej)
- 7 g suchych drożdży (lub 14 g świeżych, z których najpierw trzeba wykonać rozczyn)
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
- 1 i 1/3 szklanki letniego mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- masa kajmakowa
- gorzka czekolada (rozpuszczona w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka)
- biała czekolada (rozpuszczona w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka)
- posiekane orzechy włoskie
- wiórki kokosowe
- lukier cytrynowy (cukier puder + sok wyciśnięty z cytryny)
- kolorowa posypka cukrowa
- czekoladowa posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić z nich gładkie, elastyczne ciasto – uformować w kulę i odstawić w misce pod przykryciem, w ciepłe miejsce, na 1,5h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na grubość 13 mm i większą szklanką powycinać koła, a w ich środku jeszcze kieliszkiem mniejsze kółeczka – ułożyć je na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić pod przykryciem na 45 minut.
Piec około 8-10 minut, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Wyjąć. Wystudzić. Ozdobić; ja ozdobiłam masą kajmakową i orzechami włoskimi, cytrynowym lukrem i kolorową posypką cukrową, gorzką czekoladą i kokosem oraz białą czekoladą i czekoladową posypką cukrową.