Dzisiaj coś dla kawoszy, czyli dwukolorowe, waniliowo-kawowe babeczki z dużą ilością bitej śmietany 😉
Babeczki są bardzo delikatne, puszyste, mięciutkie, niezbyt słodkie i eleganckie.
Jeśli ktoś chce mocniej wyczuć smak kawy musi podobnie jak ja dodać jej więcej.
Zdecydowanie warte grzechu 😉
Przepis na babeczki caffe latte (7 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Babeczki:
- 150 g mąki pszennej (tortowej)
- 120 g cukru
- 150 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (dałam 3)
Dodatkowo:
- 300 ml śmietany 36%
- 2 pełne łyżki serka mascarpone
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- słodkie kakao w proszku (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, po czym, cały czas miksując, wbić jajka. Następnie wlać ekstrakt waniliowy oraz mleko – połączyć. Na sam koniec wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kawę – wymieszać.
Papilotki do połowy wypełnić jasnym ciastem, a resztę uzupełnić tym kawowym.
Piec około 25 minut, w temperaturze 170°C (do tzw. suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu ozdobić śmietaną ubitą z mascarpone, ekstraktem waniliowym oraz cukrem pudrem i oprószyć słodkim kakao.
Przechowywać w lodówce.